Posljednjih nekoliko godina i kod nas su sve popularniji dječji ljetni kampovi ispunjeni aktivnostima kakve smo ranije samo gledali u američkim filmovima.

No uz malo volje i mašte, dječji ljetni „kamp“ može se organizirati i kod kuće, a kako biste to proveli u djelo tako da djeci uistinu bude zanimljivo, u nastavku donosimo nekoliko ideja od kojih možete krenuti.

1. Zajedno pripremite zabavan doručak. Od voća i povrća na tanjuru napravite leptire, kućice, cvijeće... I nemojte se opterećivati time kako će izgledati. Najvažnije je da djetetu bude drugačije od uobičajenijih doručaka.

2. Crtajte, izrezujte razne oblike od papira, pripremite crteže za bojanje koje možete ispisati s interneta. Crtežom se razvijaju grafomotoričke sposobnosti djeteta, kao i okulomotorna koordinacija.

3. Krećite se. Bilo da je riječ o jutarnjoj šetnji, zajedničkom jutarnjem vježbanju prilagođenom djetetu ili igranju u parku, kretanje mora biti sastavni dio djetetova dana. Ono prirodno traži što više kretanja.

4. Napravite vlastite igračke. Dok ste na godišnjem odmoru i imate nešto više vremena, razmilslite o tome kakvu biste igračku mogli napraviti s djetetom. Možda krpenu lutku, nakit ili čak autić?

5. Reciklirajte neki stari predmet. Tako će dijete vidjeti da se neki predmeti mogu prenamijeniti i spasiti, a ne baciti u smeće. Primjerice, možete oslikati staklene bočice za to namijenjenim bojama ili obnoviti djetetovu omiljenu igračku, koja je u gotovo raspadnom stanju.

Uz malo mašte i ljeto kod kuće može biti za pamćenje.

6. Što više budite u prirodi. Bilo da je riječ o parku, livadi ili obližnjoj šumi, ljeto je vrijeme kada je potrebno što više boraviti vani kada temperature do dopuštaju. Ne samo da će dijete tako dobiti potreban vitamin D nego će i oko sebe uočiti floru i faunu koja je u ovo vrijeme najaktivnija.

7. Svaki dan u tjednu posvetite jednoj temi. Primjerice, ponedjeljak može biti posvećen svemiru i zanimljivostima o njemu, utorak neka bude dan za upoznavanje domaćih životinja na obližnjem imanju, srijedom naučite kako zajedno pripremiti neko jednostavno jelo... Baš kao u pravom kampu.

8. Zabavite se vodenim igrama. Napunite balone vodom, „pecajte“ plastične ribice, napravite vlastite prskalice, prelijevajte vodu iz jedne posude u drugu... To su aktivnosti s kojima se dijete ne susreće često pa će mu tim biti zanimljivije.

Dijete se igra vodom 15 igara vodom koje će dijete zabaviti, ali i koristiti mu u razvoju

Slika nije dostupna Didaktičke igračke: Zašto su važne za razvoj djeteta i kako odabrati pravu?

9. Što je kamp bez šatora? Zato iskoristite stare plahte i dekice i zajedno s djetetom napravite najljepši šator na balkonu ili u dvorištu. Ukrasite ga mekanim jastucima i žaruljicama.

10. Pripremite dnevnik za „ljetni kamp“. To može biti obična bilježnica u koju će dijete bilježiti svoje omiljene trenutke koje može nacrtati ili ih opisati (ako je u toj dobi da već zna čitati i pisati), zalijepiti sličice i fotografije... Bit će to divna uspomena kojoj se možete vratiti kada ljeto bude gotovo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju