Samo jedan pogled na nečije lice dovoljan je donesemo sud o pojedinim karakteristikama te osobe

Nije tajna da se mnogi prilikom upoznavanja često međusobno procjenjuju na temelju vanjskog izgleda. Alexander Todorov, profesor psihologije na sveučilištu Princeton, sa svojim timom proveo je istraživanje o ovoj temi i potvrdio da svakodnevno o novim ljudima donosimo zaključke bazirane isključivo na njihovu izgledu, tj. na temelju izgleda njihovog lica.

Ponekad to radimo svjesno, ali često i potpuno nesvjesno. Jednostavno si ne možemo pomoći, odmah formiramo dojam o ljudima, kazao je Todorov za Business Insider.

Svakodnevno o novim ljudima donosimo zaključke bazirane isključivo na njihovom izgledu tj. na temelju izgleda njihovog lica.

Upozorava da su ti dojmovi netočni jer ljudima pristupamo s određenim očekivanjima, ponekad predrasudama i uglavnom ponašanje povezujemo s izgledom lica. U obzir uzimamo crte lica, ali i emociju koju ono u tom trenutku projicira. Jednostavnije rečeno, za nasmijanu osobu odmah ćemo pomisliti da je dobronamjerna i ljubazna, iako istina može biti potpuno drugačija. S druge strane, osoba namrgođenog lica neće nam ulijevati povjerenje iako se možda radi o osobi kojoj s punim pravo možemo vjerovati.

U nastavku pročitajte kakve osobine pridajemo najčešćim tipovima lica.

Lice klasične ljepote – kompetentnost, inteligencija, povjerenje.

Djetinje lice – nedostatak fizičke snage, naivnost, pokornost.

Ljuto lice – nedostatak povjerenja i ljubaznosti, nesimpatičnost.

Nasmijano lice – privlačnost, toplina, iskrenost, ljubaznost.

Markantno lice tamnijeg tena – dominantnost, moć.

Ljude tipičnih lica, tj. onakvih lica kakva su uobičajena za naše podneblje i koja viđamo svakodnevno zbog (ne)svjesne ksenofobije doživjet ćemo kao osobe koje nam ulijevaju povjerenje. Također ćemo odmah pozitivno reagirati na ljude s licem koje nalikuje našem.

Todorov savjetuje da se prilikom donošenja mišljenja prilikom upozavanja nove osobe ipak moramo poslužiti informacijama o njoj jer će nas izgled u većini slučajeva navesti na krivi put.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju