Da je stvarnost nevjerojatnija od svakog izmišljenog filmskog scenarija, pokazuje fascinantna životna priča najuspješnije hrvatske boksačice Ivane Habazin. Energična 27-godišnjakinja, koja je život u samostanu zamijenila boksačkim ringom, glavna je junakinja novog dokumentarca “Djevojka od nula dolara“

Žene su u boksu jednako “nabrijane“ kao i muški boksači. Ne razmišljaš o primanju udaraca, znaš zašto si u ringu. Udarci bole samo ako ne pobijediš, ali onda se dižeš i krećeš ispočetka. Nikad nisam razmišljala kako je to, kad je netko nokautiran, u tom trenutku čovjek je jednostavno sretan zbog pobjede. Vjerujem da je neopisiv osjećaj kad uspiješ nokautirati najbolju na svijetu, kaže 27-godišnja Ivana Habazin, hrvatska boksačica koja je 2014. godine postala svjetska prvakinja u kategoriji velter Međunarodne boksačke federacije (IBF).

'Hrvatska boksačica, 27-godišnja Ivana Habazin, 2014. postala je svjetska prvakinja u kategoriji velter Međunarodne boksačke federacije (IBF)'

Iste godine Ivana je pokušala skinuti s trona apsolutnu svjetsku prvakinju, Norvežanku Ceciliju Brækhus koja drži naslove u sve četiri najveće boksačke organizacije, no izgubila je meč. Nakon toga Ivana je izjavila da je to najvjerojatnije kraj njezine karijere, no potom se, kaže, jedne noći probudila i znala da mora pokušati ponovno. Od tada poziva Ceciliju na revanš.

Vjerujem da ćemo se uskoro sresti u ringu. Sa Cecilijom sam sparirala u nekoliko navrata, posljednji put prije dva mjeseca, i nije se pokazala nadmoćnom, pa znam da je mogu pobijediti, kaže borbena djevojka iz Zlatara koja je trebala postati časna sestra, a završila je u ringu.

Četiri godine provela sam u samostanu. Nakon što sam sa 13 godina pohađala duhovne vježbe, bila sam uvjerena da je to moj poziv. No, nije sve bilo kako sam zamišljala. Jednostavno, za mene je bilo najzdravije da izađem, prisjeća se Ivana koja danas ima diplomu s Filozofsko-teološkog studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i na završnoj je godini specijalističkog studija Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Nakon toga namjerava nastaviti sa studijem prava koji je trenutno “zamrznula“. Odakle uza sve to – boks?

Zero dollar baby - trailer from MaXima film on Vimeo.


Boks sam počela rekreativno trenirati u 19. godini. Gledala sam film “Rocky“ i palo mi je na pamet da bih mogla boksati i postati šampionka. Bavila sam se amaterskim boksom dok nisam upoznala svog trenera Vladu Božića, i tada sam znala da je to – to. Zanimljivo, on mi je rekao da ću biti svjetska prvakinja dok još ni sama nisam vjerovala u to. Mama i baka podržavaju me u bavljenju boksom, iako znam da im to teško pada. No, uvijek im kažem: Ne brinite se, ne tuku vas nego mene, šali se Ivana koja je svjesna da je boks opasan sport.

JEDINA MUŠKO-ŽENSKA RAZLIKA - ZARADA

'Režiser i producent filma 'Djevojka od nula dolara' Damir Terešak film je tako nazvao zato što Ivana, iako postiže svjetske uspjehe i tako promovira Hrvatsku, nema podršku državnih institucija'

Imam sreću što mi je trener odmah postavio prioritet – zdravlje je na prvome mjestu. Uz to, treba imati na umu da je boks mnogo više od udaranja, to je izuzetna vještina nadmudrivanja protivnika. Nokaut ne može ići na silu. A najbitnija stvar je obrana, s odličnom obranom primaš manje udaraca, a nemaš problema sa zadavanjem udaraca, objašnjava Ivana koja kao jedinu muško-žensku razliku u boksu ističe zaradu: muškarci zarađuju daleko više. No u treningu je sve jednako: napor, znoj i suze.

Ivanina fascinantna životna priča pretočena je u dokumentarac “Djevojka od nula dolara“ (naslov podsjeća na hollywoodski hit “Djevojka od milijun dolara“) čija je premijera na ZagrebDoxu, međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, održana u srijedu 1. ožujka u 21 sat.

Režiser i producent filma “Djevojka od nula dolara“ Damir Terešak kaže da je film tako nazvao zato što Ivana, iako postiže svjetske uspjehe i tako promovira Hrvatsku, uopće nema podršku državnih institucija.

Nadam se da će film potaknuti institucije, a i sponzore, da podrže ovu fascinantnu sportašicu. Ovo je film o njezinoj nevjerojatnoj volji i optimizmu. I u boksu i u životu, Ivana se svaki put iznova digne kao nova, kaže Damir Terešak.

Uvijek treba težiti višim ciljevima, vjerovati i pokušavati učiniti nemoguće, bez obzira na ishod. Svaka borba je život, a život je borba, samo ga treba voljeti i uživati, poručuje teologinja i boksačica koja piše autobiografiju. Namjerava je izdati najkasnije do kraja ove godine, a nada se da će biti poticaj drugima da ne odustaju od svojih snova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju