Istraživanje u Velikoj Britaniji rezultiralo je podatkom kako većina žena između 18 i 35 godina više želi velike grudi nego visoki kvocijent inteligencije. Jer su žene naglašenog poprsja popularne, upadljive i poželjne, dok su one s knjigom ispod ruke dosadne i nepoželjne štreberice

Ovaj se klišej udomaćio u svijest djevojaka u doba kada je očito lakše pojmiti život u svemiru nego zavodljivost bez neskromnih košarica i vrućih hlačica spremnih minijaturnim dimenzijama konkurirati tek nešto zatvorenijim boksericama.

Ali uvijek ima nasljednica i 'potomaka' povijesnih štreberica koje su bile spremne preokrenuti društvo i ustaljene stereotipe naopačke.

Danas neke od njih to čine mijenjajući svijet već u osjetljivoj tinejdžerskoj dobi tako da je u veljači, na 102. obljetnicu obilježavanja međunarodnog dana žena, za Nobelovu nagradu za mir po drugi puta nominirana šesnaestogodišnja Malala Jusafzaj.



Ova je pakistanska aktivistica posvećena obrazovanju djevojčica unatoč i dalje prisutnim prijetnjama talibana koji su je prije dvije godine ranili s 3 hica prilikom ulaska u školski autobus.

>> 'Jedno dijete, jedan učitelj, jedna olovka i jedna knjiga mogu promijeniti svijet'

Njoj veličina grudi nije bila bitna kao niti Karoli Maier Milobar 1903. godine kada je bila prva žena u liječničkoj kuti u Hrvatskoj. Baš kao niti prvoj pilotkinji koja je preletila Atlantski ocean ili prvoj osvajačici zlatne olimpijske medalje.

Ono što su tražile nabrijane štreberice, odnosno bistre mudrice, jest budućnost u kojima će njihove kćerke biti fizičarke, atletičarke i sveučilišne profesorice, ili pak odgajateljice u vrtiću ili kuharice, pružajući im šansu da postanu što žele i da rade ono što vole

Emilia Earhart i Charlotte Cooper te tisuće pionirki širom svijeta koje su se predrasudama i degradirajućim podsmijesima široko nasmijale u lice, vjerojatno ne bi razumjele zašto bi se ženska moć, u punoj životnoj i pokretačkoj snazi svela na prosječnost i površnost. Kada su i inteligencija i hrabrost ženskog roda. Kao i kreativnost, srčanost, duhovitost i upornost.

Sve su to osobine žena koje su se suprodstavile nemogućnosti obrazovanja i (plaćenog) rada van kuće u kojoj je žena brinula o suprugu i djeci te društvu koje je izražavanje vlastitog mišljenja etiketiralo kao znak ženskog neposluha i neprilagođenosti.

>> Top 10 najmoćnijih žena svijeta

Kolegice u europskim zemljama danas u prosjeku imaju 16,2 posto nižu plaću od kolega za rad iste vrijednosti, dok se pokušaji ukazivanja na spolne nepravde još uvijek etikitiraju kao nabrijano feminističke. A nedostatak pristojnosti i bontona kod onih pravo muških opravdava se riječima e pa same ste to tražile.

Ono što su tražile nabrijane štreberice, odnosno bistre mudrice, jest budućnost u kojima će njihove kćerke te njezine prijateljice biti fizičarke i direktorice, atletičarke i sveučilišne profesorice, ili pak odgajateljice u vrtiću ili kuharice, pružajući im šansu da postanu što žele i da rade ono što vole.

Zahvaljujući njima u opakim štiklama ili omiljenim tenisicama stižemo do svoje pozicije u društvu čija se uspješnost može mjeriti brojem napravljenih frizura, ispečenih kiflica, ispravljenih kontrolnih zadaća ili popravljenih karijesa.

I hvala još jednoj vizionarki Herminie Cadolle čiji je izum grudnjaka pomogao spomenutim heroinama da se oslobode čvrsto stisnutog korzeta i poput muškaraca prodišu punim plućima.

Danas žene mogu biti upravo poput njezinog otkrića - nježne, čvrste i seksi, ali 'petica' na grudnjaku ne znači i 'odličan' u životnoj diplomi.

Osim toga, ovaj će tehnološki najrazvijeniji odjevni komad i 'najskromnijima' omogućiti puna i visoko uzdignuta pluća spremna kako za najpripijeniju majicu tako i za još jedan multitasking dan.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju