Evo prosinca, evo blagdana, obiteljskih druženja, veselja... no evo i opasnosti za naš novčanik, koji nam je svima sve tanji i tanji. Bit će bolje potkraj sljedeće godine, tako kažu, a do tada treba paziti na svaku kunu. Ipak, ne mora ovo biti u potpunosti recesijski Božić – može se uživati, ali i dodatno uštedjeti. Evo kako...

1. Popis darova
Pokušajte izbjeći nagle kupnje darova: prije nego što odete u kupnju, napravite popis (kome ćete kupiti dar i zašto) i pokušajte odvojiti dio novca koji ćete potrošiti na svakoga. Držite se popisa (osim ako ne kupite bolje poklone i manje potrošite)!

>> Božićni svijećnjak: Izradite sami originalan poklon

2. Plaćajte gotovinom
Prije nego što krenete u trgovinu, odvojite određenu svotu i platite gotovinom. Bolje ćete kontrolirati koliko ste novca potrošili i koliko vam je novca ostalo. Ako plaćate kreditnim karticama, ne trošite bankovna prekoračenja – to je trošenje iznad vaših mogućnosti!

>> Jeste li spremni za božićno ukrašavanje?

Izbjegavajte nagle kupnje darova: prije nego krenete u trgovine napravite popis i odredite količinu novca koji ćete potrošiti na svakoga

3. Razmjena darova
Organizirajte razmjenu darova s obitelji, prijateljima i rodbinom – neka se djeca međusobno daruju, kao i odrasli. Možete igrati i igru 'Tajni Djed Božićnjak' gdje svatko izvuče ime jedne osobe koju daruje – na taj način svi dobiju poklon.

4. Darujte cijelu obitelj
Dodatna ideja za darivanje: umjesto kupnje pojedinačnih poklona, kupite jedan obiteljski, na primjer obiteljsku ulaznicu za bazene ili za posjet zabavnom parku. Vrijeme blagdana je vrijeme koje treba provoditi u obiteljskom okruženju!

5. Probudite u sebi kreativca
Zašto ne biste ove godine sami napravili male darove za kolege s posla i prijatelje? Ukrasite ih ukrasnim papirom. Evo nekoliko ideja za male poklone koji mogu biti lijepa gesta: nakit, mirisne svijeće, uokvirena zajednička slika, oslikana vaza ili zrcalo, domaći liker, marmelade, namazi... Dajte mašti na volju!

Možete sami uraditi božićne ukrase i čestitke: kupite papir u boji, zlatni sprej, šljokice… i napravite idealnu božićnu čestitku. Bit će puno otmjenije, posebno ako napišete neku lijepu poruku.

6. 'Zeleni' Božić!
Nekoliko ekosavjeta koji će (osim novca) sačuvati i prirodu:
• Online kupnjom uštedjet ćete vrijeme i sačuvati živce koje biste inače izgubili u gužvi u dućanima
• Zamotajte darove u papir koji se može reciklirati. Isto tako možete iskoristiti stare novine sa zanimljivim slikama
• Internetska blagdanska čestitka poprilično je bezlična, ali možete uštedjeti papir i novac za poklone
• Koristite štedne žarulje za dekoraciju božićnog drvca. Kada idete van, ugasite ih.
I za kraj, uživajte u svakom trenutku sa svojim najmilijima – na tome se nikad ne štedi!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju