Bajadera torta
Bajadera torta (Foto: Recepttura)
Zdravlje & prehrana

Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja

13-12-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako volite bogate, kremaste kolače koji se pripremaju bez pečenja, ova bajadera torta bit će pun pogodak.

Riječ je o raskošnoj slastici punog okusa čokolade, lješnjaka i vanilije, idealnoj za blagdane, posebne prilike ili kada želite impresionirati goste bez previše stresa u kuhinji.

U trendu Ana Maslać Plenković poput princeze Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak Ana Maslać Plenković i Andrej Plenković Odlične štikle! Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti

Recept za bajadera tortu bez pečenja dolazi s poznatog bloga Recepttura gastro-blogerice Tanje, a jednom kad je probate, lako će postati stalni gost vašeg stola.

Recept je u nastavku. 

Bajadera torta - sastojci:

za podlogu:

  • 300 g mljevenog Plazma keksa
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml soka od naranče
  • 100 g margarina ili maslaca

čokoladna glazura (između podloge i kreme)

  • 30 ml mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje

krema:

  • 1 l mlijeka
  • 3 praška za puding od vanilije
  • 2 vanilin šećera
  • 200 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 100 g preprženih mljevenih lješnjaka
  • 100 g mljevenog Plazma keksa
  • 200 g čokolade za kuhanje

ganache:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade za kuhanje

Bajadera torta - priprema:

  1. Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje na dnu, a stijenke obložite prozirnom folijom. U loncu otopite margarin ili maslac pa ga maknite s vatre. Dodajte sok od naranče, mljevene kekse i vanilin šećer te sve dobro promiješajte. Smjesu utisnite u kalup – prvo rukama, a zatim poravnajte čašom ili dnom žlice.
  2. U manjoj posudi zagrijavajte mlijeko i čokoladu dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko podloge i stavite u hladnjak da se stegne.
  3. Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksajte dok ne dobijete svijetlu, gustu smjesu. Dodajte prašak za puding i 10 žlica hladnog mlijeka pa kratko sjedinite. Ostatak mlijeka zakuhajte, maknite s vatre, umiješajte smjesu i vratite na laganu vatru. Kuhajte uz stalno miješanje oko 2 minute, dok se ne zgusne.
  4. Vruću kremu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio umiješajte natrganu čokoladu dok se potpuno ne otopi. Obje kreme pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
  5. Posebno pjenasto izmiksajte margarin ili maslac. Polovicu dodajte u čokoladnu kremu i dobro izmiksajte. Ostatak margarina dodajte u svijetlu kremu i također izradite mikserom.
  6. U svijetlu kremu umiješajte mljevene kekse, a zatim i mljevene prepržene lješnjake.
  7. Na ohlađenu podlogu prvo nanesite svijetlu kremu i poravnajte do rubova. Preko nje rasporedite tamnu kremu, zagladite i vratite tortu u hladnjak.
  8. Za ganache zagrijavajte slatko vrhnje i čokoladu na laganoj vatri uz miješanje dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite nekoliko minuta da se malo prohladi pa prelijte preko torte.
  9. Tortu stavite u hladnjak preko noći. Sutradan pažljivo uklonite obruč kalupa i foliju te poslužite dobro ohlađenu.

Dobar tek!

Pogledajte i video recept:

 

Tražite još recepata za blaganske slastice? 

Inspirirajte se našim popisom recepata za božićne kolače.

Još niste pronašli recept koji vam dogovara?

Pogledajte naš popis od preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu.

U našoj anketi nam recite koji kolač kod prvi nestane s blagdanskog stola?

Koji kolač prvi nestane s vašeg blagdanskog stola?

glasova:

U nastavku možete pronaći još ideja za kolače. 

Bajadera Bez miksera i pećnice: Najfiniji recept za klasične bajadere

Linzer pita Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta

Čoko rozen kocke Čoko rozen kocke: Preukusna zamjena za mađaricu koja se brzo priprema

Pita mađarica Recept za pitu mađaricu kakvu pamtimo još iz djetinjstva

 

Pročitaj još
Pročitaj još