Riječ je o raskošnoj slastici punog okusa čokolade, lješnjaka i vanilije, idealnoj za blagdane, posebne prilike ili kada želite impresionirati goste bez previše stresa u kuhinji.
Recept za bajadera tortu bez pečenja dolazi s poznatog bloga Recepttura gastro-blogerice Tanje, a jednom kad je probate, lako će postati stalni gost vašeg stola.
Recept je u nastavku.
Bajadera torta - sastojci:
za podlogu:
- 300 g mljevenog Plazma keksa
- 1 vanilin šećer
- 100 ml soka od naranče
- 100 g margarina ili maslaca
čokoladna glazura (između podloge i kreme)
- 30 ml mlijeka
- 100 g čokolade za kuhanje
krema:
- 1 l mlijeka
- 3 praška za puding od vanilije
- 2 vanilin šećera
- 200 g šećera
- 4 žumanjka
- 250 g margarina ili maslaca
- 100 g preprženih mljevenih lješnjaka
- 100 g mljevenog Plazma keksa
- 200 g čokolade za kuhanje
ganache:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
Bajadera torta - priprema:
- Kalup promjera 26 cm obložite papirom za pečenje na dnu, a stijenke obložite prozirnom folijom. U loncu otopite margarin ili maslac pa ga maknite s vatre. Dodajte sok od naranče, mljevene kekse i vanilin šećer te sve dobro promiješajte. Smjesu utisnite u kalup – prvo rukama, a zatim poravnajte čašom ili dnom žlice.
- U manjoj posudi zagrijavajte mlijeko i čokoladu dok se čokolada ne otopi. Prelijte preko podloge i stavite u hladnjak da se stegne.
- Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksajte dok ne dobijete svijetlu, gustu smjesu. Dodajte prašak za puding i 10 žlica hladnog mlijeka pa kratko sjedinite. Ostatak mlijeka zakuhajte, maknite s vatre, umiješajte smjesu i vratite na laganu vatru. Kuhajte uz stalno miješanje oko 2 minute, dok se ne zgusne.
- Vruću kremu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio umiješajte natrganu čokoladu dok se potpuno ne otopi. Obje kreme pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- Posebno pjenasto izmiksajte margarin ili maslac. Polovicu dodajte u čokoladnu kremu i dobro izmiksajte. Ostatak margarina dodajte u svijetlu kremu i također izradite mikserom.
- U svijetlu kremu umiješajte mljevene kekse, a zatim i mljevene prepržene lješnjake.
- Na ohlađenu podlogu prvo nanesite svijetlu kremu i poravnajte do rubova. Preko nje rasporedite tamnu kremu, zagladite i vratite tortu u hladnjak.
- Za ganache zagrijavajte slatko vrhnje i čokoladu na laganoj vatri uz miješanje dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite nekoliko minuta da se malo prohladi pa prelijte preko torte.
- Tortu stavite u hladnjak preko noći. Sutradan pažljivo uklonite obruč kalupa i foliju te poslužite dobro ohlađenu.
Dobar tek!
Pogledajte i video recept:
Tražite još recepata za blaganske slastice?
Inspirirajte se našim popisom recepata za božićne kolače.
Još niste pronašli recept koji vam dogovara?
Pogledajte naš popis od preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu.
U našoj anketi nam recite koji kolač kod prvi nestane s blagdanskog stola?
U nastavku možete pronaći još ideja za kolače.