Vjenčići s malinama
Vjenčići s malinama (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti

11-12-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Ako tražite božićne keksiće koji će osvojiti i izgledom i okusom, ovi prhki spiralni vjenčići s malinama idealan su izbor. Jednostavno se oblikuju, izgledaju kao minijaturni blagdanski ukrasi, a svaki zalogaj krije savršeni spoj nježnog tijesta i osvježavajućeg voćnog punjenja.

Recept je u nastavku.

U trendu Ana Maslać Plenković poput princeze Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Vjenčići s malinama - sastojci:

za tijesto:

  • 250 g omekšalog maslaca
  • 120 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 350–380 g glatkog brašna (po potrebi dodati još malo)
  • prstohvat soli

za punjenje od malina:

  • 200 g malina (svježih ili smrznutih)
  • 100 g šećera
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žličica škrobnog brašna (gustina)
  • 1 žlica vode

dodatno:

  • šećer u prahu po želji

Vjenčići s malinama - priprema:

  1. U manji lonac stavite maline, šećer i limunov sok. Kuhajte na srednjoj vatri 2–3 minute, tek toliko da omekšaju i puste sok. Škrob razmutite u vodi pa dodajte u smjesu od malina. Kuhajte još oko minute dok se ne zgusne. Ostavite da se punjenje potpuno ohladi – mora biti jako gusto kako se ne bi razlijevalo tijekom oblikovanja.
  2. Maslac, šećer u prahu i vanilin šećer miksajte dok smjesa ne postane kremasta. Umiješajte jaje. Dodajte brašno i sol pa mijesite kratko, samo dok se ne formira mekano, glatko tijesto. Zamotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta.
  3. Od ohlađenog tijesta odvajajte manje komadiće (veličine oraha). Svaki oblikujte u tanki valjak dug oko 15 cm. Za svaki kolačić pripremite dva valjčića: jedan ostaje običan, a na drugi rasporedite tanku traku punjenja s jedne strane. Položite ih jedan uz drugi, s punjenjem okrenutim prema van, pa lagano uvijte u spiralu. Dobivenu spiralu savijte u mali krug. Spoj lagano stisnite prstima kako bi se zalijepio. Složite vjenčiće na pleh obložen papirom za pečenje.
  4. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C oko 12–15 minuta. Keksi trebaju ostati svijetli, a samo donja strana blago požutjeti. Nakon hlađenja premažite ih šećerom u prahu.

Dobar tek!

Vjenčići s malinama Vjenčići s malinama (Foto: Midjourney)

Tražite još ideja za blagdanske kolače, suhe i kremaste? 

Inspirirajte se našim bogatim popisom recepata za božićne kolače.

Još niste pronašli ono što ste tražili? 

Pogledajte naš popis s više od 150 slatkih recepata na jednom mjestu.

Schwarzwald keksi Ovo nam je novo blagdansko otkriće! Nabavile smo recept za fine Schwarzwald kekse

Linzer pita Linzer-pita je naš favorit ovog Božića, spremile smo je za 15 minuta

Šape Recept za šape, stare kekse koji su gotovi u tri jednostavna koraka

Husari Recept za husare - jedine kekse koji konkuriraju linzerima

 

Oraščiči blogerice Helene Pudić Keksići koje svi vole: Ovo je najbolji recept za oraščiće

 

Pročitaj još
Pročitaj još