U zimskim radostima na skijama ove će godine uživati više od 150 tisuća Hrvata i to na snježnim padinama okolnih skijališta. I dok su neki na skijama ušli u Novu godinu, drugi su odlučili izbjeći najveću gužvu pa će na odmor krenuti sredinom siječnja. Skijanju se vesele i mnoge poznate osobe, dok neki od njih kao idealan odmor vide odlazak u toplije krajeve

Putničke agencije ove godine bilježe porast prodaje aranžmana za otprilike 20 posto, a omiljena zimska zabava na snijegu je usprkos recesiji ostala na prvom mjestu među mnogim Hrvatima.

Bez obzira podmiruju li se troškovi karticama na rate ili gotovinom, četveročlana obitelj za sedam dana skijanja mora izdvojiti dvadesetak tisuća kuna. Iz tog razloga mnogi su odlučili propustiti prvi tjedan u siječnju te na zimski odmor krenuti sredinom mjeseca kada su cijene aranžmana niže i do 50 posto.

Baš kao brojni Hrvati i domaće zvijezde odlučile su se odmoriti, a neki od njih priznali su i kakvi su na skijama.

Mila Elegović je bila iskrena te rekla kako je solidna skijašica.

'Pa čisto sam solidna, ali ne bih se hvalila time, jer nikad ne znaš u koje drvo ćeš se zaletjeti', rekla je.

Zvijezda Najboljih godina Amar Bukvić tek se sprema okušati u ovom sportu. 'Imam neku ideju, da u skorije vrijeme naučim skijati.'

Omiljena odredišta Hrvata već su godinama skijališta u susjednim državama Austriji i Italiji, dok veliki broj rado skija i u Sloveniji. Francuska iako daleka, mnogima je prvi i jedini izbor zbog najljepših staza.

Skijanje je odlična prilika i za dobru zabavu, a mnogi se rado zagriju i uz pokoju čašicu alkohola, no važno je napomenuti kako te dvije stvari ne idu zajedno.  Uživanje se u djeliću sekunde može pretvoriti u nesreću s teškim posljedicama.

Austrija

Blizina i i staze koje nude ponešto za odlične, no i one slabije skijaše te brojna poznata lica i dobra ugostiteljska ponuda prednosti su koje privlače skijaše u Austriju. Nassfeld se svake godine početkom siječnja pretvara u okupljalište Hrvata, a rado posjećuju i mjesta poput Bad Kleinkirchheima, Flachaua te Katschberga i Schladminga.

Alta Badia

Šarmantna i mondena talijanska skijališta poput Alta Badie koja spada u skijalište Sella Ronda i nešto skuplje Cortine d'Ampezzo su mnogima omiljena skijališta zbog velikog broja povezanih staza i  sunčanih dana. Često je odredište obitelji zbog mira koji pruža, a veliki plus su i škole skijanja na hrvatskom jeziku.

Svakako najradije posjećeno skijalište je Kronplatz koje je i često odredište mnogih poznatih Hrvata. Tu su Velika prednost svakako i škole skijanja na hrvatskom jeziku te mnoga apres-ski događanja koja privlače mlade.

Francuska

Iako najdalja, skijališta u Francskoj Hrvatima su omiljena zbog odličnih staza i povoljnih aranžmana. Bez obzira radi li se o odlasku u privatnom aranžmanu ili putem agencija francuska su skijališta uvijek odlično posjećena. Zbog velikih visina sezona skijanja traje skoro cijelu godinu, a odličan doživljaj je i skijanje u ožujku za koji se mnogi odlučuju.

Najbliža skijališta

Blizina je svakako najveća prednost skijališta u susjednoj Sloveniji, a Hrvati rado odlaze na Krvavec, Roglu te u Kranjsku goru. Ova su skijališta odličan izbor za vikend skijanja, pa čak i jednodnevne izlete s obzirom da vožnja traje uistinu kratko. Većina slovenskih skijališta ima obnovljene žičare, staze su besprijekorno uređene, a velikih razlika u skijaškom standardu između Slovenije i razvikanije Austrija, Italije ili Francuske gotovo da i nema, osim što su staze kraće, a skijališta manja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju