S početkom nove godine mnogi od nas donose novogodišnje odluke. Početak nove godine vidimo kao bijelo platno, kao netaknutu površinu koja može ostvariti sve naše snove. Međutim, to platno često ostane neispisano jer već nakon nekoliko tjedana odustajemo od odluka koje smo donijeli.

Čine nam se preteške, neodržive, ponekad i lude. Svi u svojim mentalnim ladicama imamo velike planove o kojima smo sanjali prije tri-četiri godine i još ih uvijek nismo ostvarili.

No zašto bismo i ove godine odustali? Zašto baš ova godina ne bi bila ta u kojoj bismo prestali biti sam svoj neprijatelj i napokon napravili ono što je najbolje za nas?

Prošlo je tek nekoliko dana nove godine i za sada nam se još uvijek čini da ćemo ovaj put moći ostvariti velike snove o gubitku kilograma, polaganju vozačkog ispita koji godinama odlažemo, štednji za putovanje iz snova, sređivanju zubi ili pisanju knjige o kojoj već godinama imamo ideju. Međutim, kao i kod svake novogodišnje odluke, vrlo je velika vjerojatnost da će nam nakon nekoliko dana splasnuti entuzijazam. No ove godine budite jači od same sebe i ostvarite baš ono što ste si zacrtali.

Pritom imajte na umu ove korake.

PREPOZNAJTE PROBLEME NA KOJE STE NAIŠLI
Možda vam prvih nekoliko dana držanja novogodišnjih odluka ide sjajno od ruke, no možda već osjećate da se sve raspada. Ako je tako, zapitajte se što je manjkavost vašeg plana ili kako ga možete poboljšati.

Zašto baš ova godina ne bi bila ta u kojoj bismo prestali biti sam svoj neprijatelj i napokon napravili ono što je najbolje za nas?

Primjerice, ako ste odlučili poraditi na gubitku kilograma iz zdravstvenih razloga, a vidite da ste naprosto preumorni za vježbanje nakon dolaska s posla, pokušajte naći drugi način. Vježbajte ujutro ili pak koristite svaku mogućnost za dodatnu aktivnost.

Izađite na jednoj tramvajskoj stanici ranije i hodajte do posla, u uredu umjesto dizala koristite stepenice kada to god možete, a ako ne možete zaobići pekaru, odaberite pecivo od cjelovitih žitarica umjesto lisnatih poslastica.

NEMOJTE SI ZADATI PREVELIKE ZALOGAJE
Iako vas možda još uvijek drži entuzijazam i činite sve kako biste se držali novogodišnjih odluka, važno je da si ne zadate prevelike zadatke odjednom jer postoji velika vjerojatnost da će neslavno završiti. Novogodišnju odluku provodite korak po korak. To je poput maratona za koji morate vježbati da biste ga mogli uspješno istrčati.

Ako ste si zadali da morate potpuno promijeniti način prehrane, bilo da je riječ o zdravstvenim razlozima ili želji za skidanjem kilograma, nećete moći preko noći sve promijeniti. Da, nekoliko će dana sve ići kao po „špagi“, no nerealno je očekivati da ćete odjednom s bureka prijeći na avokado i sjemenke. Izbacite šećer iz kave, nemojte stavljati dodatnu sol u jela, umjesto voćnog jogurta odaberite onaj obični i slično. Tako će i organizam doživjeti manji šok.

Bilježite svaki svoj mali uspjeh. Otišli ste kod stomatologa nakon pet godina ili otrčali svoja prva dva kilometra? Odlično, zapišite to i vratite se tome kada zapne.

POTRAŽITE POTPORU
Toplina ljudskog zagrljaja, rame za plakanje ili samo nečije slušanje naših tegoba značajno nam mogu pomoći u tome da ustrajemo sa svojom novogodišnjom odlukom. Trebamo imati nekoga tko može razumjeti što prolazimo u borbi s kilogramima ili kako je teško odreći se cigareta ili pak promijeniti neko drugo ponašanje.

Ako tu osobu koja će vam pružiti potporu ne možete pronaći u obitelji ili prijateljima, potražite je na internetu. Društvene mreže vrve skupinama u kojima možete naći svoje istomišljenike, a iz mnogih poznanstava na internetu mogu se roditi divna prijateljstva. Koga god odabrali, važno je znati da im se možete obratiti kada zagusti.

VODITE DNEVNIK O SVOJIM AKTIVNOSTIMA
Kada nešto vidimo napisano riječima, bilo da je riječ o digitalnom zapisu ili fizičkom papiru, osjećamo da je to realnije nego kada je samo u našim mislima. Zato bilježite svaki svoj mali uspjeh. Ako ste danas uspjeli vježbati 20 minuta, otrčati 2 kilometra bez stanke ili nakon pet godina otišli kod stomatologa, zapišite to.

Pokraj same aktivnosti zapišite i kako ste se osjećali nakon što ste to postigli. Jeste li bili sretni, zadovoljni i ponosni na sebe? Zapišite to kako biste što češće mogli ponovno osvijestiti taj osjećaj.

Ako ste si zadali da morate potpuno promijeniti način prehrane, nećete moći preko noći sve promijeniti.

NEMOJTE BITI STROGI PREMA SEBI AKO ZAPNE
Život je pun kamenčića na putu i nesumnjivo će tako biti i s provođenjem novogodišnjih odluka. Čak i ako vam sada dobro ide, jedan loš dan na poslu može uzrokovati odustajanje od zdrava načina prehrane i posezanje za dostavom pizze. I to je u redu. U redu je povremeno se osjećati loše, skrenuti s puta. U redu je osjećati se nelagodno i ljuto kada mislite da ste razočarali samu sebe. Svi smo to proživjeli.

No nemojte zbog toga biti strogi prema sebi i kažnjavati se. Ako vam misli o držanju novogodišnje odluke odlutaju u pogrešnom smjeru, uvijek se stignete vratiti na put, neovisno o tome o čemu je riječ. Uostalom, i nekoliko je mjeseci dovoljno za istinsku promjenu. Samo imajte na umu ovo pitanje: Hoću li za godinu dana žaliti ako se danas ne posvetim tome?

Pročitajte i o idejama novogodišnjih odluka uz koje će vam život postati kvalitetniji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju