Svečana crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu "Zgodna žena" jedna je od najslavnijih filmskih haljina, a za nju je bila zaslužna dizajnerica kostima Marilyn Vance. Za svoj rad na romantičnoj komediji iz 1990. godine Vance je osvojila i nominaciju za nagradu BAFTA, a elegantna i senzualna crvena toaleta i danas ima veliki utjecaj na modu.

Galerija Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 3 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 4 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 6 +4 Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena'

Prekrasnu crvenu haljinu u filmu "Zgodna žena" Vivian Ward (Julia Roberst) nosila je kada je išla u operu s Edwardom Lewisom (Richard Gere) i ta kreacija označila je njezinu transformaciju iz "neugledne" dame noći u profinjenu, očaravajuću damu. Stilski, bila je dijametralno suprotna od odjeće koju je Vivian nosila na početku filma.

Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 6 Julia Roberts u kultnoj crvenoj haljini u filmu 'Zgodna žena' (Foto: Profimedia)

Kao inspiracija za tu kreaciju dizajnerici kostima Marilyn Vance poslužila je slavna slika Madame X jednog od najznačajnijih američkih slikara portreta Johna Singera Sargenta. Madame X na slici nosi crnu haljinu, no Vance je zamislila da Julijina haljina bude crvena. Upravo je boja, grimizno crvena, činila posebnom večernju haljinu golih ramena, no produkcija je prvotno željela da haljina bude crna, štoviše inzistirali su na tome kako se ne bi "sudarala" s Julijinom bojom kose.

Cijeli set je utihnuo kada je vidio Juliju Roberts u toj crvenoj haljini

Na slici Madame X haljina je crna. Redatelj Garry Marshall želio je crnu haljinu u filmu. Crna je privlačna. Crna je seksi. Ali ja sam znala da haljina ne može biti crna, inzistirala je Marilyn Vance. Zbog svojeg definiranog, skulpturnog dizajna i profinjenog kroja funkcionirala bi u bilo kojoj boji, ali kombinacija Julijine crvene kose i odvažne grimizne nijanse haljine stvorila je holivudsku čaroliju.

Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 1 Predivnu grimizno crvenu haljinu dizajnirala je kostimografkinja Marilyn Vance (Foto: Profimedia)

Vjerujući u svoju viziju crvene haljine, kostimografkinja se morala dodatno potruditi i dizajnirati čak tri različite toalete kako bi stvorila tu haljinu iz snova.

Jadna Julia morala je proći kroz toliko testiranja boje, probnih snimanja i fotografiranja. Konačno sam uspjela pronaći pravu nijansu i uvjeriti sve da slijede moju ideju, kazala je Marilyn. Redatelj Garry Marshall, koji je bio maksimalno uključen u osmišljavanje odjevnih kreacija za film, na kraju je prihvatio tu ideju i nije požalio. Patrick Richwood, koji je u filmu glumio operatera dizala, rekao je za People da je i ekipa bila očarana haljinom, baš kao što je poslije bila i publika.

Kultna crvena haljina koju je Julia Roberts nosila u filmu 'Zgodna žena' - 5 Julia Roberts uz haljinu je nosila ogrlicu s crvenim dijamantima (Foto: Profimedia)

Ima onaj trenutak u filmu kada Julia izlazi iz lifta u crvenoj haljini; kad je došla na set doživjeli smo taj trenutak u stvarnom životu. Cijeli set je utihnuo, otkrila je dizajnerica kostima Marilyn Vance. Julia Roberts stajling za operu upotpunila je dugačkim bijelim rukavicama i ogrlicom s crvenim dijamantima koju joj je poklonio Edward.

Julia Roberts i Richard Gere u filmu \'Zgodna žena\' "Zgodna žena": 12 istina koje niste znali o legendarnom filmu

Što se dogodilo s drskom bijelom haljinicom koju je Sharon Stone nosila u "Sirovim strastima"? Sharon Stone sačuvala je 'drsku' bijelu haljinu iz filma 'Sirove strasti' - 5 Sharon Stone sačuvala je 'drsku' bijelu haljinu iz filma 'Sirove strasti' - 3 Sharon Stone sačuvala je 'drsku' bijelu haljinu iz filma 'Sirove strasti' - 4 +1 Sharon Stone sačuvala je 'drsku' bijelu haljinu iz filma 'Sirove strasti' - 1

Kada se Edward zaljubio u Vivian te večeri, i mi smo se zaljubili u nju, pisao je Marie Claire i to je jedan od najboljih opisa kultne haljine, jedne od najvažnijih u filmskoj povijesti, i njezinog utjecaja.

Haljine Julije Roberts iz filma 'Zgodna žena' inspirirana je slikom Madame X američkog umjetnika Johna Singera Sargenta Haljine Julije Roberts iz filma 'Zgodna žena' inspirirana je slikom Madame X američkog umjetnika Johna Singera Sargenta (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju