Uoči 92. dodjele Oscara koja će se 10. veljače održati u Los Angelesu, prisjećamo se modnih izdanja koja su obilježila ovo prestižno događanje.

Galerija Audrey Hepburn u haljini modne kuće Givenchy na Oscarima 1954. godine Audrey Hepburn Audrey Hepburn +3 Barbra Streisand na dodjeli Oscara 1969. godine

Kao i uvijek, poznate dame podijelit će se u dva tima kada su u pitanju oskarovske odjevne kombinacije. Dok će jedne igrati na kartu svevremenske elegancije i ziheraških krojeva, druge će eksperimentirati baš kao što je to 1969. godine napravila Barbra Streisand.

Barbra Streisand Barbra Streisand (Foto: Profimedia)

Iako su joj savjetovali da za dodjelu odabere drugu kombinaciju, legendarna pjevačica i glumica "zapela" je za riskantno odijelo od tankog materijala koji se pokazao gotovo prozirnim kad je Barbra izašla na pozornicu i pod svjetlima jakih reflektora primila Oscara za najbolju glavnu glumicu u filmu "Funny Girl".

Barbra Streisand na Oscarima 1969. godine Barbra Streisand na Oscarima 1969. godine (Foto: Profimedia)

"Streisand gola", pisalo je na naslovnicama medija jutro nakon dodjele, a Barbra je postala meta modne kritike pa su njezino izdanje, između ostalog, prozvali i "monumentalnom odom lošem ukusu".

Naravno, danas je svima jasno da je Streisand zapravo samo napravila odmak od klasičnih oskarovskih večernjih toaleta i otvorila put intrigantnijim kombinacijama.

Nicole Kidman i Tom Cruise na dodjeli Oscara 1997. godine A smijali su joj se... Haljina Nicole Kidman koja je zauvijek promijenila kriterije crvenog tepiha

Modni promašaji na oskarovskom crvenom tepihu - 8 Ali zašto, cure? 10 "a joooj" modnih promašaja s oskarovskog crvenog tepiha

S druge strane, haljina u kojoj je Audrey Hepburn 1954. godine primila Oscara za najbolju glavnu ulogu u filmu "Praznik u Rimu" pamti se kao jedna od najelegantnijih ikad viđenih na ovoj dodjeli.

Audrey Hepburn u haljini modne kuće Givenchy na Oscarima 1954. godine Audrey Hepburn u haljini modne kuće Givenchy na Oscarima 1954. godine (Foto: Profimedia)

Nježna poput njezine vlasnice, bijela čipkasta haljina dizajnera Huberta de Givenchyja s tankim bretelama i decentnim remenom zacementirala je njezin status apsolutne kraljice elegancije.

Kada novinari slavne glumice na oskarovskom crvenom tepihu upitaju tko je poslužio kao inspiracija za njihovo izdanje, upravo se ime Audrey Hepburn ponavlja kao jedno od najčešćih odgovora.

Hoće li i ove godine netko posegnuti za trikovima iz njezina ormara, saznat ćemo uskoro.

Audrey Hepburn Audrey Hepburn (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju