Koliko uopće obraćate pažnju na najlonke kada osmišljavate svoje odjevne kombinacije? Budimo iskreni, za većinu žena one su potpuno sporedne, odjevni komad iz kategorije donjeg rublja koji definitivno ne smatramo previše značajnim.

Galerija Efektne najlonke u zagrebačkom street style izdanju Efektne najlonke u zagrebačkom street style izdanju Street style izdanje ljepotice iz Zagreba u efektnim najlonkama +1 Street style izdanje sa zagrebačke špice

Međutim, one itekako mogu biti moćan modni adut. Vidi se to i na primjeru jedne mlade dame koja je na zagrebačkoj špici nosila uistinu efektan model.

Efektne najlonke u zagrebačkom street style izdanju Efektne najlonke u zagrebačkom street style izdanju (Foto: Josip Moler/Cropix)

Tamnokosa ljepotica prošetala je Cvjetnim trgom u kombinaciji u kojoj su se upravo najlonke najviše istaknule. Odabrala je model s apstraktnim uzorkom koji se proteže dužinom noge, tip najlonki na koje ćemo sigurno baciti pogled jer su vizualno baš upečatljive.

Mlada dama u efektnim cipelama iz zajedničke kolekcije brendova Y/Project i Melissa Mlada dama u bajkovitim cipelama s orhidejom koje su probudile zagrebačku špicu

Povijest najlonki zapravo je vrlo kratka. Osmišljene su u 50-im godinama prošlog stoljeća, a prvi model napravio je Amerikanac Allen E. Gant, vlasnik tvornice tkanina.

Efektne najlonke u zagrebačkom street style izdanju Efektne najlonke u zagrebačkom street style izdanju (Foto: Josip Moler/Cropix)

Tijekom vožnje vlakom, na putu od New Yorka do Sjeverne Karoline, njegova trudna supruga Ethel rekla mu je kako je ovo zadnje putovanje na koje će ići prije poroda jer više ne može trpjeti neudobnu kombinaciju samostojećih čarapa te podvezica i pojasa koji ih pridržavaju.

Jesu li vam najlonke važne prilikom osmišljavanja kombinacija?

glasova:

Street style izdanje ljepotice iz Zagreba u efektnim najlonkama Street style izdanje ljepotice iz Zagreba u efektnim najlonkama (Foto: Josip Moler/Cropix)

Gant se tada dosjetio sjajne ideje. Nakon povratka kući, zamolio je suprugu da prišije klasične ženske gaćice na samostojeće čarape i isproba ih. Ethel je bila poprilično zadovoljna rezultatom pa je Gant taj prototip odnio u svoju tvornicu i 1953. godine počeo raditi na prvoj verziji najlonki.

Odvažne najlonke Branke Krstulović: Biste li ih nosili uz malu crnu haljinu? Branka Krstulović na premijeri filma Babylon Branka Krstulović Branka Krstulović +1 Balenciaga, ready-to-wear, jesen/zima 2016.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju