Prvi put u povijesti Oscara orkestrom koji prati dodjelu najprestižnije filmske nagrade dirigirala je žena.

Za dirigenticu i kompozitoricu Eímear Noone 92. dodjela Oscara bila je jedna od najvažnijih večeri u životu. Naime, plavokosa Irkinja ušla je u povijest kao prva žena koja je dirigirala oskarovskim orkestrom. Eímear je vodila orkestar sastavljen od 42 izvođača koji su izvodili dijelove iz pet nominiranih partitura. U kategoriji najbolja izvorna glazba na ovogodišnjim Oscarima nominirani su bili Hildur Guðnadóttir's za Jokera, Alexandre Desplat za Male žene, Randy Newman za Bračnu priču, Thomas Newman za 1917 i John Williams za Ratove zvijezda: Uspon Skywalkera. Zlatni kipić osvojila je Hildur Guðnadóttir, također prva žena koja je dobila Oscara u toj kategoriji.

Prvi put u povijesti Oscara orkestrom koji prati dodjelu najprestižnije filmske nagrade dirigirala je žena

Eímear Noone poznata je i kao irska kraljice glazbe za videoigre te je skladala glazbu za jednu od najpoznatijih videoigara na svijetu World od Warcraft, kao i za nagrađivanu Warlords of Draenor.

Čast je biti pozvan da vodiš neke od najboljih orkestralnih glazbenika na svijetu predstavljajući rad najslavnijih kompozitora u filmskoj industriji. Djevojčice diljem svijeta vidjet će to i reći 'mislim da ću ja to raditi'. To je ono što želimo, izjavila je Noone, koja radi i kao radijska voditeljica emisije posvećene glazbi u videoigrama na postaji High Score.

Slika nije dostupna Natalie Portman: Plašt koji je na suptilan način poslao snažnu poruku

Slika nije dostupna Ma, carica! Potez Jane Fonde na Oscarima zasjenio i haljinu staru šest godina

Ovo nije prvi put da je Eímear Noonee ušla u povijest. S 19 godina postala je prva žena koja je dirigirala orkestrom u nacionalnoj koncertnoj dvorani u Dublinu.

Uspješna komopozitorica i dirigentica glazbom se bavi od 15. godine te godišnje odradi 40 do 50 koncerata. Osim glazbe za videoigre, po čemu je i najpoznatija, Eímear Noone skladala je i i glazbu za 26 filma među kojima su Mirrors, The Hole, film Gusa Van Santa Sea of Trees i druge. Dirigirala je najboljim orkestrima na svijetu uključujući Philadelphijski simfonijski orkestar, Kraljevski filharmonijski orkestar i Sydneyjski simfonijski orkestar.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju