Otkako je počela glumiti, Ena je priželjkivala karijeru na filmu, a najveća priznanja i slavu stekla je na kazališnim daskama. Punih 16 godina bila je prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je utjelovila žene naglašenih karaktera

Hrvatska kazališna i filmska diva, Ena Begović, rođena 8. srpnja 1960. godine, danas bi proslavila 62. rođendan. Osim po jedinstvenoj ljepoti, pamtit ćemo je po ulogama snažnih žena tijekom bogate dvadesetogodišnje karijere.

Glumila je u brojnim predstavam - od grčkih tragedija, preko Shakespearea, do Zagorke i Krleže.

Ena je punih 16 godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Glumila je u brojnim predstavam što domaćih, što inozemnih autora - od grčkih tragedija, preko Shakespearea, Strindberga, Ibsena pa do Zagorke i Krleže.

Tako je utjelovila Neru u "Gričkoj vještici", Sofoklovu Antigonu te Heddu Gabler Henrika Ibsena.

Na svojevrstan način obilježila ju je uloga barunice Castelli. Naime, 1988. na Festivalu igranog filma u Puli trebala joj je biti uručena Zlatna arena za epizodnu ulogu u filmu Glembajevi. Ponosna Ena istu je odbila jer je ulogu smatrala glavnom.

Iako nikada nije igrala na kartu ljepote, Ena Begović je privlačila pažnju gdje god bi se pojavila, a kombinaciju duge plave kose, punih usana i bademastih očiju mnogi i danas smatraju najljepšom pojavom otkako je hrvatskog glumišta i filma. Nakon odlaska njezina ljepota i talent slavljeni su na mnogim izložbama i u dokumentarcima, a izdana je i monografija posvećena velikoj glumici.

Monografija posvećena Eni Begović Monografija posvećena Eni Begović (Foto: Tomislav Miletic/Pixsell)

Nedostajanje do bilo i natrag

Među onima koji su na Enin rođendan posebno emotivni zasigurno je i njezina sestra Mia Begović. O Eni je govorila i u intervjuu koji je u travnju dala za InMagazin. Tada je rekla da je upravo Ena bila ta koja je za nju imala najviše razumijevanja.

Ona me uvijek nekako branila, rekla je Mia koja se prisjetila i njihovih svađa i odrastanja.

Svađale smo se jer sam se ja uvijek htjela igrati sa starijima, s njezinom ekipom. Uvijek sam htjela biti s njom, a stalno sam im svima smetala. Jednom me malo gurnula slučajno te sam glavom udarila o zid, još uvijek imam tu dva šavića, prisjetila se Mia i rekla da joj sestra nedostaje do boli i natrag.

Mia Begović na izložbi fotografija i kostima prvakinje Drame Ene Begović Mia Begović na izložbi fotografija i kostima prvakinje Drame Ene Begović (Foto: Sanjin Strukic/Pixsell)

Strašno. Kao kažu da će biti lakše s vremenom. To su uistinu smislili oni koji nisu prošli kroz nešto takvo, zaključila je.

Sestre su kasnije u životu dijelile i pozornicu HNK. Mia je s Enom bila na pozornici i kada je zaigrala svoju prvu profesionalnu ulogu.

Prva profesionalna je bila Hela u Majstoru i Margariti na 3. godini kada me ugledao Horea Popescu. Ena je igrala Margaritu. I rekao: pa je to Hela. Onda su ga pitali, je l'znate tko je to? Pa ne, kako bih znao. Pa to vam je od vaše Margarite sestra. Tek tada se oduševio. To je bila uistinu divna uloga, divna predstava. I hvala mu na mogućnosti da mi prva uloga bude tako krasna, prisjetila se nedavno Mia.

Mia na izložbi posvećenoj Eni u Supetru 2010. godine Mia na izložbi posvećenoj Eni u Supetru 2010. godine (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell)

Eninu profinjenost i eleganciju naslijedila je kći Lana

Danas Miji iz publike podršku pruža nećakinja Lana Radeljak, djevojka koja je od svoje majke naslijedila profinjenost i eleganciju.

Lana se rijetko pojavljuje u javnosti, ali svaki put kada se to dogodi zaključak je isti - sve više nalikuje na svoju pokojnu mamu. Kada je u pitanju karijera, ona je ipak krenula nekim drugim putem i u Italiji je završila studij ekonomije i menadžmenta.

Lana Radeljak na predstavi Mije Begović Lana Radeljak na predstavi Mije Begović (Foto: Marko Lukunic/Pixsell)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju