Otkako je počela glumiti, Ena je priželjkivala karijeru na filmu, a najveća priznanja i slavu stekla je na kazališnim daskama. Punih 16 godina bila je prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je utjelovila žene naglašenih karaktera

Hrvatska kazališna i filmska diva, Ena Begović danas bi proslavila 57. rođendan.
Osim po jedinstvenoj ljepoti, pamtit ćemo je po ulogama snažnih žena tijekom bogate dvadesetogodišnje karijere.

Glumila je u brojnim predstavam - od grčkih tragedija, preko Shakespearea, do Zagorke i Krleže.

Ena je punih 16 godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Glumila je u brojnim predstavam što domaćih, što inozemnih autora - od grčkih tragedija, preko Shakespearea, Strindberga, Ibsena pa do Zagorke i Krleže.Tako je utjelovila Neru u "Gričkoj vještici", Sofoklovu Antigonu te Heddu Gabler Henrika Ibsena.

Na svojevrstan način obilježila ju je uloga barunice Castelli. Naime, 1988. na Festivalu igranog filma u Puli trebala joj je biti uručena Zlatna arena za epizodnu ulogu u filmu Glembajevi. Ponosna Ena istu je odbila jer je ulogu smatrala glavnom.

 Iako nikada nije igrala na kartu ljepote, Ena Begović je privlačila pažnju gdje god bi se pojavila, a kombinaciju duge plave kose, punih usana i bademastih očiju mnogi i danas smatraju najljepšom pojavom otkako je hrvatskog glumišta i filma.

Eninu profinjenost i eleganciju naslijedila je i njezina 16 godina stara kćerka Lana Radeljak, koja je izrasla u pravu ljepoticu.