Meksička kuhinja popularna je diljem svijeta, a vole je i Hrvati. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kojem rijetki mogu odoljeti jesu i popularne enchilade. Iza tog izraza skrivaju se zapečene punjene kukuruzne tortilje. Varijanti punjenja uistinu je mnogo, od mesnih do povrtnih, a enchilade su posebne zato što se prije pečenja preliju umakom, pa tortilja postaje vrlo sočna. Mi vam danas donosimo recept za varijantu s piletinom i sirom, u kojoj će vaši ukućani sigurno uživati.

 

SASTOJCI ZA ENCHILADE:

  • 8 velikih kukuruznih tortilja (ili pšeničnih ako ne volite kukuruzne)
  • 600 grama pilećih prsa
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 svježe crvene paprike srednje veličine
  • 1 luk srednje veličine
  • 300 grama kukuruza iz konzerve
  • sol, papar i čili
  • 200 grama naribane gaude (ili drugog topivog sira)
  • umak za enchilade

Slika nije dostupna Fine polpete s graškom, kukuruzom i sirom koje mogu zamijeniti faširance

Pogačice od pire-krumpira Nemojte ga bacati: Recept za jako fine pogačice s pireom koji je ostao od dana prije

SASTOJCI ZA UMAK

  • 2 velike žlice maslinova ulja ili druge masnoće po želji
  • 2 velike žlice glatkog brašna
  • 400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 1 žličica mljevene ljute paprike
  • 2 žličice slatke mljevene paprike
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  •  ½ žličice sušenog origana
  • sol po ukusu

PRIPREMA:

1. Prvo započnite s pripremom umaka, koji slobodno možete napraviti i dan ranije. Zagrijte temeljac u zasebnoj posudi. Na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte dvije minute. Kad brašno malo požuti, dodajte ljutu i slatku papriku, češnjak i origano te miješajte još minutu. Zatim pomalo dolijevajte zagrijani temeljac uz stalno miješanje kako biste razradili grudice koje će nastati kada se tekućina spoji s mješavinom brašna i začina. Zatim ulijte pasiranu rajčicu, posolite i pustite umak da krčka 10 minuta. Nakon toga ga kušajte i po potrebi dosolite ili pak začinite dodatnim začinima po vlastitom ukusu.

2. Očistite i nasjeckajte luk nasitno. Papriku očistite, operite i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite je na manje kockice. Na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta, dok malo ne požuti. Dodajte papriku i dinstajte dok malo ne omekša, a zatim dodajte piletinu. Posolite, popaprite, dodajte malo čilija po želji i procijeđeni kukuruz pa sve zajedno dinstajte 10-ak minuta, dok piletina ne bude kuhana.

3. Pripremite malo dublji protvan za pečenje i namastite ga s malo masnoće. Sada započnite sa slaganjem tortilja. Na svaku tortilju stavite žlicu-dvije pripremljenog umaka, piletine i malo naribanog sira pa smotajte tortilju i položite je u protvan. Nastavite sve dok ne potrošite tortilje i piletinu. Ostatak umaka prelijte ili premažite preko tortilja i zatim posipajte s ostatkom ribanog sira, a po želji ga možete i dodatno naribati. Pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju