Poznata je činjenica da porod može biti izuzetno bolno iskustvo, a kada je u pitanju bol, jedan od pojmova za koji ste sigurno čuli ako je iza ili ispred vas porod ili ako ste na bilo koji način bili u doticaju s trudnicama jest epiduralna anestezija (epiduralna analgezija).

Radi se o metodi ublažavanja (ili otklanjanja bolova) za vrijeme porođaja, a odluka o tome treba li je i želi li je koristiti je na samoj je ženi. Najbitnije je da ovaj anesteziološki postupak izvede stručna osoba koja će rodilji objasniti tehniku i sve moguće nuspojave i komplikacije.

Ovisno o zdravlju djeteta i trudnoći te specifičnostima porođaja, epiduralna anestezija možda neće biti opcija za vas, oko korištenja epiduralne anestezije možete se i predomisliti, ali razumijevanje postupka definitivno je nešto što će vam pomoći u donošenju najbolje odluke za vas i dijete.

Trudnica u bolnici Rajski plin: Što sve trebamo znati o tehnici kojom se i u Hrvatskoj olakšava porođaj?

Novorođenče i majka Osam stvari koje se ne smiju raditi nakon carskog reza

Na dio pitanja koja žene, odnosno rodilje, ali i njima bliske osobe imaju o ovoj temi odgovorila nam je i ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić. Pročitajte ih u nastavku.

1. Što je epiduralna analgezija?

Epiduralna analgezija je regionalna anesteziološka tehnika kojom se lokalni anestetik (bupivakain i levopupivakain) sam ili u kombinaciji s malim dozama narkotika injicira u epiduralni prostor odnosno prostor koji se nalazi između žutoga ligamenta i tvrde moždane ovojnice, dakle van dosega spinalne tekućine.

Preferira se lumbalni pristup uz injiciranje lokalnog anestetika i to u prvome porođajnom dobu (dob otvaranja) kako bi se blokirali mali simpatički živci koji prenose bolne podražaje.

2. Kako izgleda postupak?

Epiduralni kateter postavlja se u sjedećem položaju rodilje i to na razini lumbalnih kralježaka L2-L3 ili L3-L4. Kroz epiduralnu iglu određene debljine aplicira se kateter prema kranijalno, tj. prema gore i prvo se daje testna doza.

Potom se daju najčešće pojedinačne doze lokalnog anestetika same ili u kombinaciji s malim dozama narkotika. Intenzivno se nadzire stanje rodilje.

3. U kojoj fazi poroda se prima anestetik?

Anestetici se daju u prvome porođajnom dobu, najčešće onda kada je vrat maternice otvoren 4 do 5 centimetara i kada rodilja ima prave trudove.

Nakon prve doze rodilja osjeti utrnulost nakon 10-20 minuta. Ukoliko rodilja ne osjeća kontrakcije, tiskanje u dobu izgona može biti poremećeno.

Postporođajna depresija Postporođajna depresija: Bolest s mnogo lica koja ne pogađa samo "labilnije"

Mama i beba Sve što trebate znati: Što se događa s tijelom nakon poroda?

4. Može li se dogoditi da epiduralna ne djeluje?

U većini slučajeva epiduralna analgezija je efikasna, no ne uvijek.

5. Koje su prednosti, a koji nedostaci, odnosno potencijalne opasnosti epiduralne anestezije? Koliko su česte?

Tijekom postupka epiduralne analgezije održana je senzorička i motorička inervacija međice, a također i motorika donjih udova.

Epiduralna analgezija je vrlo popularna metoda utjecaja na porođajnu bol pa u nekim ustanovama (u svijetu) i 50 posto rodilja rađa uz epiduralnu analgeziju.

Kao i kod svakog medicinskog postupka moguće su komplikacije poput pada tlaka, punkcije tvrde moždane ovojnice, toksične reakcije lokalnog anestetika, glavobolje koju ima manje od 1 posto rodilja, infekcija, neuroloških oštećenja, nužnosti instrumentalnog dovršenja porođaja, no te komplikacije nisu česte.

PORUKA ZA RODILJE

Svaka buduća rodilja mora biti upoznata tj. informirana o raznim mogućnostima utjecaja na porođajnu bol.

Samo o rodilji ovisi hoće li prihvatiti savjet anesteziologa i opstetričara u vezi s primjenom epiduralne analgezije.

Ovu mogućnost, kao i druge načine utjecaja na bol u porođaju mora imati svaka opstetrička jedinica, a jednaka je i važnost profesionalnog odnosa osoblja prema rodilji, ljubaznost i mogućnost da dovede osobu od povjerenja (muž, dula) ondje gdje će rađati, poručila je dr. Grujić.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju