Među sve više načina kojima se porođaj želi učiniti što bezbolnijim svoje mjesto ima i rajski plin. U svojoj ga rađaonici, s ciljem da poboljša uvjete rađanja, od kolovoza koristi i Županijska bolnica Čakovec.

O tome što je točno rajski plin i na koji način funkcionira razgovarali smo s doktoricom Sanjom Topličanec, pročelnicom Službe za ginekologiju i voditeljicom Odjela rodilišta i rađaonice u čakovečkoj bolnici.

U nastavku pročitajte sedam važnih informacija o rajskom plinu i njegovu korištenju tijekom porođaja.

1. ŠTO JE RAJSKI PLIN?

Rajski plin medicinski je plin koji u svom sastavu ima 50 % dušičnog oksidula i 50 % kisika. Radi se o takozvanom plinu sreće koji se u zemljama poput Australije, Novog Zelanda i Kanade u porođaju koristi do 80 posto. Osim za porođaje, ovaj bezopasni plin koristi se i kod stomatologa.

2. NA KOJI NAČIN DJELUJE?

"Rajski plin" djeluje tako da se smanjuje osjećaj boli, otklanja bol, podiže prag boli i smanjuje anskioznost. Ima blago opuštajući i smirujući učinak.

Koristi se kada je potrebno kratkotrajno i brzo otklanjanje boli, a učinak se javlja već nakon nekoliko udisaja. Prestaje već nekoliko minuta nakon prekida uzimanja plina.

Razumijevanje procesa ovulacije korisno je ako želite zatrudnjeti Sve o ovulaciji: 15 činjenica koje će vam pomoći da zatrudnite (ili izbjegnete trudnoću)

Trudnica Čuvanje trudnoće: Šest (ne)poznatih istina važnih za trudnice

3. DOZIRANJE PLINA

Rodilja sama dozira uzimanje plina udisanjem. Ako brže diše, dobiva više plina. Plin se ne koristi duže od šest sati.

4. MOGUĆE NUSPOJAVE

U većini slučajeva nuspojava nema. Ipak, u 10 posto žena rajski plin nema učinak na smanjenje boli te može izazvati mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, euforiju i ošamućenost.

U jedan posto osoba javlja se osjećaj pritiska u srednjem uhu, umor i nadutost.

Kada je u pitanju toksičnost, nema podataka o toksičnosti kod jednokratne ili ponavljane upotrebe plina. Također, nema ni kancerogenog ili mutagenog učinka, a plin ne utječe na plodnost.

5. KADA SE NE SMIJE KORISTITI?

Kod korištenja plina treba biti oprezan i ne davati ga kod bolesti srca ili oštećenja srca, bolesti živčanog sustava, tumora mozga, krvarenja u mozak, nedostatka vitamina B12 i zapletaja crijeva.

6. KOJE SU KORISTI ZA RODILJE?

Rajski plin u rađaonici je koristan za rodilje koje žele prirodni porođaj, bez ikakvih lijekova i bez epiduralne analgezije. On ne prolazi kroz posteljicu, što znači da ne dopire do djeteta, a zahvaljujući njemu smanjuju se bol i osjećaj straha.

Time se, kako su objasnili u čakovečkoj bolnici, trajanje poroda smanjuje do dva sata, a smanjuje se i upotreba analgetika te broj epiziotomija i carskih rezova.

Trudnoću se dijeli na tri jednaka perioda Pregledi, rast bebe i savjeti: Detaljan vodič kroz svako tromjesečje trudnoće

7. ISKUSTVA RODILJA

Među rodiljama koje su prilikom porođaja koristile rajski plin, njih 80 posto koristilo bi ga ponovno. Usporedbe radi, među rodiljama koje su se odlučile za epiduralnu, njih 30 posto bi je ponovilo.

U čakovečkoj bolnici do sada je plin koristilo 36 rodilja, a dr. Topličanec kaže da se se sve radi kako bi rodilje bile zadovoljne.

Da nam se lakše ponovno vrate roditi, a da im porod ostane u sjećanju kao najsretniji događaj, zaključila je.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju