Legendarni Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade otkako je otvoren, davne 1986. godine kao mali francuski restoran, odmah je zauzeo važno mjesto u svakodnevnom životu metropole.

Bio je to prvi restoran u kojemu su gosti mogli doživjeti francuski šarm i kušati brojne gurmanske novitete i specijalitete francuske kuhinje.

Le Bistro je bio prvi restoran sa staklenim krovom koji je ljeti i zimi gostima nudio osunčani ostakljeni vrt, dok je osoblje Le Bistroa prvo u gradu nosilo svilene odore. Osim toga, Le Bistro je bio prvo mjesto u kojemu su vino i šampanjac služeni na čaše.

Zanimljivo je da je Le Bistro prvi posluživao čokoladice uz kavu, a svaka je dama prilikom dolaska u Bistro dobivala ružu. 1989. godine Le Bistro je prvi u Hrvatskoj obilježio Valentinovo što je s godinama pokrenulo cijelu industriju posvećenu ljubavi, a upravo tada gostima je prvi put u Hrvatskoj poslužen poznati talijanski desert tiramisu, koji je odmah postao pravi hit.

Le Bistro je postavio neke nove standarde u ugostiteljstvu, a mnogi zagrebački restorani otvoreni kasnije ugledali su se upravo na njega.

Le Bistro je oduvijek imao nezaobilaznu ulogu u zagrebačkom društvenom životu, a njegovo šarmantno osoblje, jednostavna elegancija i interijer pariškog šika privlačili su brojne poznate goste, glazbenike, umjetnike, novinare i političare kojima je Le Bistro postao omiljeno mjesto za kavu, jutarnji razgovor, brzinski ručak ili večernji izlazak. Le Bistro je nekima bio i drugi dom te umjetnička inspiracija, pa su mu čak posvetili stihove pjesama i priznanja koja osoblje brižno čuva.

Jedva sam dočekao da otvorimo restoran. Le Bistro je gostima posebno drag, jer je malen i ima neki šarm kojim neodoljivo privlači – istovremeno pruža tradicionalan, a opet moderan ugođaj, dok mlada ekipa konobara oduševljava jednostavnošću i nenametljivim profesionalnim pristupom.

Njegova sjenovita živopisna terasa smještena uz Mihanovićevu ulicu jedna je od omiljenih Zagrepčanima koji ovdje dolaze u predahu od posla. Le Bistro je ujedno sinonim za kvalitetu i pristupačnost te visoke standarde usluge kojih se uvijek, a posebno u današnjim vremenima strogo pridržavamo, istaknuo je Ivan Trbušić, Restaurant Manager Le Bistroa koji u Esplanadi radi već više od 20 godina.

Poštujemo nove mjere i prema preporukama u radu s gostima nosimo maske i rukavice, držimo distancu u komunikaciji, kao i onu među stolovima, u restoranu i na terasi.

Osoblju i gostima dostupni su dezinficijensi te jednokratni jelovnici, kao i mogućnost preuzimanja jelovnika putem QR kôdova, a dodatnu sigurnost pruža postav pribora tek kada gost sjedne za stol, dodao je. 

Menu u Le Bistrou Menu u Le Bistrou (Foto: Arhiva hotela Esplanade)

NOVI JELOVNICI

Omiljeni Le Bistro i danas slovi kao gradski gastronomski inovator, a njegov koncept posljednjih sezona potpisuje dugogodišnja chefica hotela Esplanade Ana Grgić, koja je ovih dana, po ponovnom otvaranju plasirala novi jelovnik za doručak te novi à la carte jelovnik za ručak i večeru.

Nastojim održati imidž Le Bistroa kao opuštenog šik francuskog restorana, stoga na jelovniku uvijek ima tipičnih bistro-jela i slasnih francuskih specijaliteta poput pečene guščje jetre s domaćim briošem na maslacu, zapečene luk juhe ili čokoladnog tarta, ali i lokalnih klasika poput Esplanade štrukli te nekih noviteta i specijaliteta drugih kuhinja, poput krostate s rajčicama, inčunima i ružmarinom ili rižota sa šparogama i kremom od Paškog sira.

Proljetno-ljetni koncept Le Bistroa nudi trendi zavodljivu selekciju ukusnih jela - uz raskošan doručak po narudžbi tu je novi à la carte jelovnik za ručak i večeru koji poseban naglasak stavlja na kvalitetne svježe sezonske sastojke i lokalno proizvedene namirnice s domaćih OPG-ova, naglasila je chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić. 

Riba i morski plodovi dolaze iz Jadranskog mora i to su proizvodi malih ribara koji s posebnom pažnjom i predanošću rade kako bi nam isporučili samo ono najkvalitetnije.

Ja sam pak posebno ponosna na naš začinski vrt u kojem njegujemo brojne začine i sigurna sam da upravo zato naše marmelade, sirupi, marinade, ulja i umaci koje radimo u vlastitoj kuhinji imaju još bolji okus, dodala je.

SPECIJALAN GURMANSKI UŽITAK

Doručak u Le Bistrou ili na njegovoj terasi specijalan je gurmanski užitak, a kao posebne poslastice ističu se jaja Benedict na briocheu od maslaca, jaja Royale s dimljenim lososom i špinatom, kao i hrskavi tost s avokadom, poširanim jajem i hrskavom pancetom, dok će sladokusci uživati u francuskom tostu s medom i marmeladom od jabuka i cimeta ili američkim palačinkama sa sezonskim bobičastim voćem i sirupom od javora, sve to uz cijeđene sokove, izbor premium kave Julius Meinl ili selekciju Ronnefeldt čajeva te dnevne novine preuzete putem QR kôda na pametni telefon ili tablet.

Novi proljetni Le Bistro à la carte jelovnik odlikuju autorska jela i bistro klasici u suvremenoj interpretaciji chefice Ane Grgić među kojima se ističu orecchiette sa šparogama, slasnim kozjim sirom i aromatičnim uljem od medvjeđeg luka i botargom, potom jastučići punjeni kozicama s kremom od tikvica, zatim kotlet od crne slavonske svinje s kremom od celera i tartufa te hrskava rolica s confitom od domaće ličke janjetine poslužena sa svježim mladim graškom i aromatičnom mentom iz Esplanadinog začinskog vrta. Divlji brancin dolazi uz karamelizirani komorač i pesto od mladih kopriva, dok je file zubaca poslužen uz mladi špinat i pjenu od cvjetače. Ana je na menu dodala i kanadski ribeye s marinadom od svježeg začinskog bilja, dok je slasni juneći biftek poslužen s bernaise umakom od smeđeg maslaca. Selekcija slastica posebna je priča koja će oduševiti svakog sladokusca - Paris-Brest punjen kremom od lješnjaka i vanilije, sočni kolač od mrkve s bademima i ricottom, neodoljiva čokoladna Ferrero kugla s krokantom od badema i lješnjaka, mini cheesecake sa svježim malinama i mentom, čokoladni mousse na štapiću s prženim listićima badema i zagrebačkim jagodama savršeno zaokružuju svaki obrok.

Za goste koji su na bezglutenskome režimu prehrane ili imaju neku alergiju ili intoleranciju, osoblje restorana može preporučiti izbor jela prema njihovim preferencijama. Le Bistro nudi i svakodnevno svježi Menu du Jour, odnosno dnevni menu prema izboru chefa kuhinje po cijeni od svega 160 kn za 3 slijeda jela uz čašu vina kuće te kavu ili čaj. Nezaboravno gurmansko iskustvo upotpunjuje karta vrhunskih vina i šampanjaca iz Hrvatske i svijeta, a šarmantno osoblje pažljivo će gostima preporučiti odgovarajuća vina.

Le Bistro je otvoren svaki dan od 8 – 23 sata. Rezervacije stola moguće su na tel 01 4566 611 ili putem maila lebistro@esplanade.hr.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju