Eterična ulja ljudi koriste već tisućama godina, još od vremena starih Egipćana, Grka, Rimljana i Indijaca. Povijesna istraživanja pokazala su da su upravo Egipćani u svoje smjese krema za lice i kosu dodavali eterična ulja biljaka, pa ih se smatra prvim aromaterapeutima.

No moderan obol aromaterapiji dao je 1920. godine francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse nakon što je samome sebi uz pomoć eteričnog ulja lavande zaliječio ozbiljnu opeklinu na ruci i o tome napisao rad.

Upravo je on i uveo termin aromaterapije.

Danas se pod njome podrazumijeva kontrolirano korištenje eteričnih ulja s ciljem očuvanja zdravlja duha, tijela i uma. Svako eterično ulje nastaje kao produkt biljke iz njezina korijena, kore, listova, sjemenki, plodova ili cvjetova, te ovisno o osobinama pojedine biljke, poprima i određene poželjne karakteristike koje nam značajno mogu pomoći.

KOJA ULJA KORISITITI ZA SMANJENJE STRESA?

U specijaliziranim ustanovama te u dogovorima s aromaterpeutima i fitoterapeutima, aroamterapijja se može koristiti i u liječenju urogenitalnog sustava, dišnog i imunološkog sustava, koštanog sustava, živčanog i krvožilnog sustava, probavnog sustava i metabolizma, dermatološkog sustava. Drugim riječima, eterična ulja mogu nas zašititi od brojnih bolesti.

Sve to mora biti pod strogim nadzorom stručne osobe.

Ipak, kod kuće eterična ulja možemo koristiti kao način opuštanja, posebno u ovo stresno vrijeme.

Difuzori od gline za automobil Ukrasi od gline s kojima će mirisati čitav automobil

Jesen Od kuhinje do spavaće sobe: Vodič uz koji će svaka prostorija mirisati po vašem ukusu

U tu svrhu predlažu se ulja ovih biljaka: lavanda, bergamot, litsea, mandarina, naranča, grejp, ylang ylang.

KAKO IH KORISTITI?

Kada je riječ o korištenju eteričnih ulja, postoji nekoliko načina primjene.

Možemo ih utrljati u kožu koja će ih upiti i prenijeti do stanica, koristiti inhalaciju koja će na naše tijelo djelovati putem osjetila njuha (u tu se svrhu koriste lampe i difuzori za ulja) ili ih pak koristiti u kupkama pri čemu će ulje istodobno djelovati na naše tijelo i putem upijanja u kožu i putem udisanja.

Kada je riječ o doziranju, treba pripaziti da se ne pretjeruje. Dvije do tri kapi i više su nego dovoljne. Dakako, pripazite i na to da ih držite što dalje od dohvata djece i kućnih ljubimaca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju