Europski parlament usvojio je u četvrtak izvješće hrvatskog zastupnika Predraga Freda Matića o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Rezolucijom se apelira na države članice da uvedu "sveobuhvatni" seksualni odgoj za mlade, da se omogući bolja dostupnost kontracepcijskih sredstava i da se osigura bolji pristup proizvodima za menstrualnu higijenu ukidanjem oporezivanja.

Traži se da države članice osiguraju siguran i legalan pobačaj i istaknuto je da je "potpuna zabrana ili uskraćivanje skrbi u vezi s pobačajem oblik rodno uvjetovanog nasilja".

Države članice trebaju osigurati dostupnije liječenje neplodnosti i skrb za sve trudnice, rodilje i babinjače, ističe se u rezoluciji koja je usvojena s 378 glasova za, 255 protiv i 42 suzdržanih. Također se navodi i da "postoji niz veza između prostitucije i trgovine ljudima te uviđa da prostitucija, i u EU-u i u svijetu, potiče trgovinu ženama i maloljetnicima u nepovoljnom položaju" te se traži ukidanje "štetne prakse kao što su sakaćenje ženskih genitalija te rani i prisilni brakovi i brakovi s djetetom".

Slika nije dostupna Potez koji je važno slijediti: Varaždinska škola učenicama dijeli tampone i uloške

Matić je u raspravi dan ranije istaknuo da je laž da se u rezoluciji promovira pobačaj, što su mu predbacivali konzervativni krugovi u Hrvatskoj.

Nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije, kazao je u srijedu.

Ljekarna Medicinski pobačaj: Pet činjenica o postupku koji zamjenjuje kiretažu

Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je dopušten i gdje je zabranjen. Samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena, zbog toga svake godine umire 23 tisuće žena na svijetu, dodao je. Također je istaknuo da se ne brani liječnicima pravo na priziv savjesti, ali da "zdravstvena ustanova istodobno mora osigurati liječnika koji će pružiti traženu uslugu“, dodavši kako je naznačeno u rezoluciji kako je zdravstvo nadležnost država članica.

Slika nije dostupna Bravo, Škotska! Prva su zemlja koja će ženama omogućiti besplatne uloške i tampone

Europski parlament "uviđa da se zbog osobnih razloga pojedini liječnici mogu pozvati na prigovor savjesti; međutim, prigovorom savjesti pojedinca ne smije se zadirati u pravo pacijenta na potpuni pristup zdravstvenoj skrbi i uslugama", navodi se u rezoluciji.

Parlament "žali što ponekad uobičajena praksa u državama članicama dopušta liječnicima, a ponekad i cijelim zdravstvenim ustanovama, da odbiju pružati zdravstvene usluge na temelju takozvanog prigovora savjesti, što dovodi do uskraćivanja skrbi u vezi s pobačajem na temelju vjere ili savjesti te ugrožava život i prava žena", stoji u narednoj točki rezolucije. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju