Prema dnevnoj kineskoj vještini življenja i uređenja prostora koju poznajemo pod nazivom Feng shui, spavaća soba jedna je od najvažnijih prostorija u našem domu jer sadrži našu osobnu energiju.

Pravilnim uređenjem životnog prostora u svoj dom privlačimo pozitivnu silu koja nam donosi sreću, sklad, zdravlje i uspjeh, a za Feng shui posebno je važan položaj kreveta na kojem spavamo. U nastavku provjerite koji je položaj pravilan i koja mjesta bismo trebali izbjegavati kada planiramo pozicioniranje kreveta.

1. Što dalje od vrata. Idealan položaj bio bi dijagonalan nasuprot ulaza tako da uvijek imate uvid u to tko ulazi u sobu, ali to je često neizvedivo zbog veličine prostora. Izbjegavajte položaj direktno nasuprot ulaza tj. onaj u kojem lice gledate ravno u vrata. Krevet bi trebao biti na zidu na kojem nisu vrata, ali ako ipak nemate izbora i morate krevet nasloniti na taj zid, jednostavno ga odmaknite što dalje od ulaza.

Pravilnim uređenjem životnog prostora u svoj dom privlačimo pozitivnu silu koja nam donosi sreću, sklad, zdravlje i uspjeh, a za Feng shui posebno je važan položaj kreveta na kojem spavamo.


2. Izbjegavajte i prozor. Prema Feng shui vjerovanjima, energija ulazi i izlazi kroz vrata i prozore. Zbog toga tijekom spavanja može poremetiti san ako je krevet na lošem položaju. Pozicija u kojoj je naslon kreveta direktno ispod prozora zbog toga se smatra lošom. Ako je ne možete izbjeći, ostavite malo prostora između kreveta i zida na kojem se nalazi prozor kako bi oslobodili prostor za prolazak energije.

3. Ne spavajte pod gredom. Ovaj položaj nepovoljno djeluje na zdravlje.

4. Pripazite na prostorije smještene ispod i iznad spavaće sobe. Krevet smješten u sobi iznad kuhinje nije dobra ideja, ali ako to ne možete izbjeći vodite računa o tome da ga barem ne smjestite u prostoru direktno iznad štednjaka. Slično pravilo vrijedi i za spavaću sobu koja se nalazi ispod kupaonice. U slučaju kada nemate izbora, barem krevet pozicionirajte u dio prostorije koji se ne nalazi direktno ispod WC-a.

Izbjegavajte spavanje pod gredama
Izbjegavajte spavanje pod gredama (Foto: Living4Media)