Za mnoge je feng shui izrazito važan prilikom uređenja doma. Iako svaki dizajner interijera sigurno ne prakticira ovu drevnu kinesku vještinu, djelomično čak i nesvjesno poštuje njezina načela jer, kada je u pitanju uređenje interijera, feng shui obično znači zdrav razum.

Uostalom, paziti na to da mjesto u kojem živite nije pretrpano i da ono što posjedujete održava ono što želite privući u vaš život nije toliko daleko od toga da imate dobro organiziran, miran i lijepo uređen dom.

Podsjetimo, feng shui je kineska vještina življenja i uređenja prostora stara više od 6000 godina prema kojoj u svoj život možemo prizvati pozitivnu životnu silu ako pravilno uredimo svoj dom.

Kada je u pitanju feng shui i uređenje doma, postoji jedan predmet čija uporaba zadaje glavobolje čak i feng shui majstorima - radi se o zrcalu.

Zrcala su predmeti koji reflektiraju i multipliciraju stvari u domu pa tako mogu proširiti prostor, ali i poduplati hrpu recimo računa na vašem stolu. Osim toga, mogu ubrzati ili usporiti protok energije u vašem domu.

A kako ih pravilno postaviti? U nastavku pročitajte feng shui smjernice za postavljanje zrcala. Budete li ih pratili, možda ćete osjetiti kako loše vibracije napuštaju vaš dom.

ULAZNA VRATA

Za početak - postoji jedno mjesto koje stručnjaci nikako ne preporučuju za postavljanje zrcala, a to je ono nasuprot ulaznih vrata (kao i vrata općenito). Radije ga postavite na zid koji je na njih okomit. Naime, ulazna su vrata primarno mjesto ulaska energije u naš dom, a zrcalo koje se nalazi točno nasuprot njih toj energiji pokazuje izlaznu točku.

BLAGOVAONICA

Kada je u pitanju najbolja prostorija za postavljanje zrcala - stručnjaci vjeruju da je to blagovaonica. Ona naime predstavlja našu sposobnost da zadržimo bogatstvo, a svi želimo da je bogatsvo nešto što se reflektira malo više u našem životu.

KUHINJA

Što se tiče kuhinja, stručnjaci za feng shui tamo izbjegavaju postavljati zrcala, pogotovo ako su okrenuta prema pećnici, jer se vjeruje da taj položaj sa sobom donosi negativnu energiju. 

Većina stručnjaka će vas, kada su u pitanju zrcala, upozoriti da dobro pazite što se u njima održava. Zrcala su odličan izbor kada želite napraviti brzu promjenu i donijeti više svjetla, međutim morate se pobrinuti da se u njima odražavaju prekrasni prizori, a ne već spomenute hrpe računa.

HODNIK

Zrcala u hodniku općenito su pozitivna stvar, osim kada su smještena na dnu hodnika gdje mogu usporiti protok energije.

DNEVNA SOBA

Zrcala u dnevnoj sobi u pravilu okupljanja čine veselijima jer "udvostručuju" broj prisutnih ljudi. Međutim, mogu udvostručiti i negativnu energiju ako su gosti negativni, stoga dobro pazite koga pozivate u goste.

KREVET I KAUČ

Još jedno mjesto za koje stručnjaci upozoravaju da nije dobro za zrcalo jest iza, odnosno iznad kauča ili kreveta. Kako je objasnila stručnjakinja za feng shui Marianne Gordon, teški, glomazni predmeti iznad kreveta, kauča ili fotelja ne dolaze u obzir jer se feng shui veže uz osjećaj sigurnosti, a teško se osjećati sigurnim kada vam nešto teško visi iznad glave.

SPAVAĆA SOBA

Sa zrcalima treba biti oprezan i u spavaćoj sobi. Spavaća soba općenito nije loše mjesto za zrcalo, ali trebate paziti da ono nije okrenuto prema krevetu jer na taj način uzrokuje loš san i nemirne noći. Prema tvrdnjama nekih stručnjaka, može čak privući i treću osobu u vašu vezu. Neki ljudi kao lokaciju za zrcalo u spavaćoj sobi odabiru unutrašnjost ormara - u tom slučaju morate paziti da je njegova unutrašnjost uredna jer zrcala udvostručuju prizor. Ako imate zrcalo u sobi i loše spavate, jedan načn da provjerite utječe li ono na vaš san jest da ga nekoliko noći zaredom pokrijete. Ako tih nekoliko noći vaš san bude bolji, razmislite o uklanjanju zrcala iz sobe.

KUPAONICA

I na kraju, što se tiče kupaonice - stručnjaci za feng shui preporučuju da izbjegavate postavljanje zrcala točno preko puta vrata ili WC školjke. Osim činjenice da se zrcala postavljena nasuprot vrata smatraju lošom idejom u bilo kojoj prostoriji, nije ugodno gledati se dok sjedite na zahodu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju