Ovogodišnji Festival svjetske književnosti, sedmi po redu, kao i uvijek u Hrvatsku dovodi niz velikih imena europske i svjetske književnosti koje povezuje s domaćim piscima, a u brojnim popratnim programima pokazuje koliko je živa i važna književna riječ.

Festivalski programi održavat će se od 8. do 14. rujna u Zagrebu, većinom u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda, te od 9. do 12. rujna u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Festival svjetske književnosti u 2019. godini u fokusu ima književnost španjolskog jezika, a u sklopu toga programa gostovat će nam čitav niz autora. Festival će u nedjelju 8. rujna u 19 sati otvoriti jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aramburu, a s njim ćemo razgovarati o njegovu romanu Patria, romanu o Baskiji koji je osvojio niz važnih španjolskih i europskih književnih nagrada, preveden je ili se prevodi na više od 30 svjetskih jezika, a samo u Španjolskoj prodan je u više od milijun primjeraka.

Od autora španjolskoga govornog područja uz Fernanda Aramburua gostuje jedan od najvažnijih svjetskih gestaltera, miljenik hrvatske publike Argentinac Jorge Bucay, zatim i jedna od najvećih mladih zvijezda svjetske književne scene Samanta Schweblin, spisateljica Cristina Lopez Barrio, hvatskim čitateljicama itekako poznata Laura Restrepo i nova pjesnička zvijezda Elena Medel, a u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a dovodimo i direktora međunarodnog PEN centra, katalonskog pjesnika i aktivista Carlesa Tornera i pjesnika Georgea Marija Angela Quintera.

U suradnji s hrvatskim centrom PEN-a obilježit ćemo 20 godina jedne od najvažnijih platformi za promociju poezije Lyrikline, a o tome će govoriti Thomas Wohlfahrt, Christiane Lange, Jan Wagner, Zvonko Maković i Tomica Bajsić. Ove godine čak pet programa pjesničke večeri i čitanja proze održat će se u prelijepom prostoru Atelijera Meštrović u Mletačkoj ulici.

Djevojka koja je morala umrijeti "Djevojka koja je morala umrijeti": Knjiga koja otkriva konačnu sudbinu Lisbeth Salander

PROGRAM "READ ME I AM YOURS"

Festival svjetske književnosti ove je godine ponovno u suradnji s najdugovječnijim slovenskim književnim Festivalom Vilenica i irskim Međunarodnim književnim festivalom Cúirt iz Galwaya, uspješno aplicirao i dobio potporu u okviru dvogodišnjeg projekta suradnje koji podupire EACEA pod nazivom Read Me I am Yours, te će se dio programa odvijati u okviru tog projekta. Sa zagrebačkim MSU-om na rezidenciju za mlade pisce u programu Read Me I am Yours dolaze ukrajinski pisac Myroslav Laiuk te španjolska spisateljica Elena Medel.

Festival se, naravno, ne zadržava samo na autorima španjolskoga govornog područja, već ukupno dovodimo više od sto inozemnih i domaćih pisaca, književnih kritičara, znanstvenika, likovnih umjetnika i glazbenika. Autori dolaze s tri kontinenta i iz 19 zemalja.

Među njima su prvi dobitnik nagrade ManBooker iz Sjedinjenih Američkih Država, subverzivan, politički nekorektan satiričar Paul Beatty, dobitnik najvažnije talijanske književne nagrade Strega NNicola Lagioia, najvažnija suvremena francuska spisateljica mlađe generacije, dobitnica nagrade Goncourt i zvijezda suvremene europske književnosti Leila Sslimani, jedan od najprevođenijih suvremenih turskih pisaca Burhan Sonmez, autor koji se usudio nastaviti djelo Stiega Larssona David Lagercrantz, ruska književnica LJudmila Ulicka, nagrađivana irska autorica Eimear McBride, autor kultnoga romana Komo Srđan Valjarević, zvijezda austrijske književnosti Robert Menasse, mlada zvijezda regionalne književnosti Lana Bastašić, slovenska autorica Mojca Kumerdej, francuska spisateljica Maylis De Kerangal i jedan od najvažnijih suvremenih portugalskih pisaca Goncalo Manuel Tavares. Od hrvatskih autora sudjeluju Julijana Adamović, Jurica Pavičić, Olja Savičević Ivančević, Marina Vujčić, Nebojša Lujanović, Luiza Bouharaoua, Dinko Kreho, Marija Dejanović i mnogi drugi.

Kao i svake godine imamo Književne matineje za učenike zagrebačkih srednjih škola i gimnazija na kojima gostuju Julijana Adamović, Jurica Pavičić i Nebojša Lujanović.

STRUČNA PREDAVANJA I DISKUSIJE

Osim tradicionalnih tribina Razotkrivanje, Dvostrukih portreta i programa Pisac i njegov čitatelj imamo niz stručnih predavanja i diskusija, među kojima će biti predavanje o slavnome poljskom književniku Stanisławu Ignacyju Witkiewiczu o 80-godišnjici njegove smrti, zatim o ulozi Roberta Musila u suvremenoj europskoj književnosti povodom izdavanja treće knjige Čovjeka bez osobina u prijevodu Andyja Jelčića te predavanje najvećeg stručnjaka za Leonarda da Vincija Alessandra Vezzosija povodom obilježavanja 500 godina od njegove smrti.

Tu su i okrugli stolovi: Svijet bez zidova povodom 30-godišnjice pada Berlinskog zida, a u svjetlu najave gradnje Trumpova zida na granici s Meksikom, koji organiziramo u suradnji s hrvatskim centrom PEN-a, zatim okrugli stol uloga Katedrala danas i sutra, koji povodom požara na katedrali Notre-dame u Parizu organiziramo u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu, te razgovor s njemačkim filozofom i publicistom Wolframom Eilenbergerom, autorom jedne od najprodavanijih i najprevođenijih knjiga o filozofiji Doba čarobnjaka, koja govori o najvažnijem desetljeću za filozofiju dvadesetog stoljeća i četiri najveća filozofa prve polovine dvadesetog stoljeća Ludwigu Wittgensteinu, Walteru Benjaminu, Ernstu Cassireru i Martinu Heideggeru.

Sve programe vodit će istaknuti hrvatski pisci, kritičari, urednici, publicisti i novinari, a sva će događanja biti simultano prevođena. Ulaz na većinu događaja bit će besplatan, dok će se večernji programi u velikoj dvorani hrvatskoga glazbenog zavoda naplaćivati, a svaka ulaznica bit će vaučer za popust u festivalskoj knjižari. Ulaznice se mogu kupiti preko sustava Entrio ili na festivalskoj blagajni.

Kao i prethodnih godina organiziramo niz izložbi. U studiju moderne galerije "Josip Račić" dvadesetak eminentnih i nadolazećih hrvatskih likovnih umjetnika pod kustoskim vodstvom Tomislava Buntaka izložit će svoje slike, crteže i kolaže inspirirane djelima književnika.

U galeriji Šira održat će se izložba rješenja za plakate Festivala svjetske književnosti koje su oblikovali studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u protekle tri godine u sklopu natječaja koji festival provodi u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Ovogodišnji vizual festivala potpisuje student četvrte godine grafičkog odsjeka Ivan Stanišić. U galeriji kic-a jedan od najcjenjenijih suvremenih austrijskih fotografa kurt kaindl predstavit će izbor svojih fotografija s putovanja koja je po manjinskim europskim zajednicama više od desetljeća poduzimao s jednako slavnim i nagrađivanim salzburškim piscem karl-markusom gaußom; tu izložbu podupire austrijski kulturni forum zagreb. Izložbu portreta ovogodišnjih sudionika festivala koje je nacrtao tomislav buntak organizirat ćemo u hrvatskom glazbenom zavodu.

FILMOVI INSPIRIRANI KNJIŽEVNOŠĆU

Ove godine prikazat ćemo četiri filma inspirirana književnošću. Riječ je o dva poljska igrana filma Vještina ljubavi (red. Maria Sadowska) i Oproštaj od jeseni (red. Mariusz Trelińśki), francuskom filmu Corniche Kennedy (red. Dominique Cabrera) te izboru nagrađenih filmova sa Zebra poetry film festivala u Berlinu.

POSEBNO IZNENAĐENJE

Posebno iznenađenje jest scensko uprizorenje slavnog predavanja Miroslava Krleže u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda. Miroslav krleža u Hrvatskom je glazbenom zavodu održao predavanje 1930. godine pred prepunim auditorijem, Jutarnji list javio je da ga je slušalo više od 800 Zagrepčana.

Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, Krleža je trebao održati 12. travnja 1933., no zabranila ga je policija. Ovo "treće" Krležino predavanje o hrvatskoj književnosti priredit će iz Krležine ostavštine krležolog Vlaho Bogišić, samog Miroslava Krležu igrat će jedan od naših najistaknutijih glumaca, prvak dramskog kazališta Gavella i profesor na Akademiji dramske umjetnosti Ozren Grabarić, uz glazbenu pratnju jednog od najboljih hrvatskih pijanista Mateja Meštrovića, a predstavu će režirati istaknuta redateljica i profesorica Aida Bukvić.

Tim činom podsjetit ćemo se na povezanost Hrvatskoga glazbenog zavoda i književnosti koja se ovim sedmim izdanjem festivala svjetske književnosti ponovno, nadamo se u kontinuitetu, uspostavlja.

Festival se odvija uz pokroviteljstvo i potporu domaćih i stranih institucija, tvrtki i medija.

 

 

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju