Očaravajuća glicinija najljepša je od travnja do lipnja jer tada rastu njezini cvjetni grozdovi dugi od 15 do 30 centimetara. I naše čitateljice vješte su u uzgoju ove drvenaste penjačice bogatog cvata te su s nama podijelile fotografije svojih raskošnih glicinija.

Galerija Prelijepe glicinije naših čitateljica - 9 Prelijepe glicinije naših čitateljica - 10 Prelijepe glicinije naših čitateljica - 5 +16 Prelijepe glicinije naših čitateljica

Po grandioznoj gliciniji ime je dobila jedna od najpoznatijih izmišljenih ulica na svijetu, Wisteria Lane (wisteria je engleski naziva za gliciniju), u kojoj su živjele junakinje serije "Kućanice". Wisteria Lane bila je puna glicinija, ali i naše čitateljice mogu se pohvaliti bogatim cvatom ovih cvjetnih ljepotica.

Prelijepe glicinije naših čitateljica - 11 Prelijepe glicinije naših čitateljica (Foto: Privatne fotografije)

Pri njihovu uzgoju sigurno su pazile da glicinije imaju odgovarajuće uvjete kako bi pravilno i lijepo rasle. Glicinija je vanjska biljka kojoj treba dosta svjetla i najbolje napreduje na punom suncu. Pri sadnji gliciniju je potrebno staviti na položaj gdje će biti zaštićena od vjetra.

Prelijepe glicinije naših čitateljica - 1 Prelijepe glicinije naših čitateljica (Foto: Privatne fotografije)

Glicinija je idealna za prekrivanje sjenica, metalnih struktura ili ograda te je lijep ukras pročelja kuća i garaža.

No treba imati na umu da se, ako ju redovito ne orezujete, može pretvoriti u invazivnu penjačicu koja će uništiti čak i metalnu armaturu.

Prelijepe glicinije naših čitateljica - 6 Cvjetovi glicinije uglavnom su plavoljubičaste, boje lavande, purpurne, roza, boje sljeza ili čisto bijele (Foto: Privatne fotografije)

Glicinija može narasti i do 20 metara u visinu te 10 metara u širinu, a da bi dostigla svoju punu veličinu, potrebno joj je čak do 20 godina. Njezina stabljika s godinama odrveni. Cvjetovi nekih vrsta izuzetno su ugodna mirisa, a posebno dolaze do izražaja ako je biljka posađena na pergole, odnosno tende. Uglavnom su plavoljubičaste, boje lavande, purpurne, roza, boje sljeza ili čisto bijele.

Glicinija Grandiozna glicinija: Savjeti za uzgoj "padalice" koja vrt pretvara u čaroliju

Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 3 Najljepša splitska bugenvilija zaslužuje svoju priču

Fotografije glicinija naših čitateljica baš su nas očarale, a u fotogaleriji na početku teksta sami se uvjerite u njihovu ljepotu.

Prelijepe glicinije naših čitateljica - 16 Očaravajuća glicinija najljepša je od travnja do lipnja jer tada rastu njezini cvjetni grozdovi dugi od 15 do 30 cm (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju