Očaravajuća glicinija najljepša je od travnja do lipnja jer tada rastu njezini cvjetni grozdovi dugi od 15 do 30 centimetara. I naše čitateljice vješte su u uzgoju ove drvenaste penjačice bogatog cvata te su s nama podijelile fotografije svojih raskošnih glicinija.

Galerija Prelijepe glicinije naših čitateljica - 9 Prelijepe glicinije naših čitateljica - 10 Prelijepe glicinije naših čitateljica - 5 +16 Prelijepe glicinije naših čitateljica

Po grandioznoj gliciniji ime je dobila jedna od najpoznatijih izmišljenih ulica na svijetu, Wisteria Lane (wisteria je engleski naziva za gliciniju), u kojoj su živjele junakinje serije "Kućanice". Wisteria Lane bila je puna glicinija, ali i naše čitateljice mogu se pohvaliti bogatim cvatom ovih cvjetnih ljepotica.

Prelijepe glicinije naših čitateljica - 11 Prelijepe glicinije naših čitateljica (Foto: Privatne fotografije)

Pri njihovu uzgoju sigurno su pazile da glicinije imaju odgovarajuće uvjete kako bi pravilno i lijepo rasle. Glicinija je vanjska biljka kojoj treba dosta svjetla i najbolje napreduje na punom suncu. Pri sadnji gliciniju je potrebno staviti na položaj gdje će biti zaštićena od vjetra.

Prelijepe glicinije naših čitateljica - 1 Prelijepe glicinije naših čitateljica (Foto: Privatne fotografije)

Glicinija je idealna za prekrivanje sjenica, metalnih struktura ili ograda te je lijep ukras pročelja kuća i garaža.

No treba imati na umu da se, ako ju redovito ne orezujete, može pretvoriti u invazivnu penjačicu koja će uništiti čak i metalnu armaturu.

Prelijepe glicinije naših čitateljica - 6 Cvjetovi glicinije uglavnom su plavoljubičaste, boje lavande, purpurne, roza, boje sljeza ili čisto bijele (Foto: Privatne fotografije)

Glicinija može narasti i do 20 metara u visinu te 10 metara u širinu, a da bi dostigla svoju punu veličinu, potrebno joj je čak do 20 godina. Njezina stabljika s godinama odrveni. Cvjetovi nekih vrsta izuzetno su ugodna mirisa, a posebno dolaze do izražaja ako je biljka posađena na pergole, odnosno tende. Uglavnom su plavoljubičaste, boje lavande, purpurne, roza, boje sljeza ili čisto bijele.

Glicinija Savjeti uz koje će ljubičasti grozdovi glicinije vrt učiniti nestvarno lijepim

Denis Bojčić iz Splita strastveni je uzgajivač bugenvilija, hibiskusa i ostalog bilja - 3 Najljepša splitska bugenvilija zaslužuje svoju priču

Fotografije glicinija naših čitateljica baš su nas očarale, a u fotogaleriji na početku teksta sami se uvjerite u njihovu ljepotu.

Prelijepe glicinije naših čitateljica - 16 Očaravajuća glicinija najljepša je od travnja do lipnja jer tada rastu njezini cvjetni grozdovi dugi od 15 do 30 cm (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju