Nakon vremenske nepogode koja je pogodila Požegu, u jednom parku ostali su deseci ozlijeđenih gačaca, većinom s prijelomima krila. Iako grad nije reagirao, pojedinci i udruge brzo su priskočili u pomoć te krenuli po nesretne ptice koje su sada zbrinute, a većina njih trebat će operaciju.

Od 67 gačaca, koliko ih je bilo stiglo u Udrugu za zaštitu divljih životinja AWAP, samo 11 nije imalo vidljive ozljede, dok svi ostali imaju teške ili vrlo teške povrede koje se moraju operirati. Ptice su u AWAP-u dobile antibiotike i sredstvo protiv bolova, a u prihvat ih je uzeo Zoo vrt Zagreb gdje su smještene u njihovo oporavilište za divlje životinje.

Brojni građani diljem zemlje javljaju se sa željom da gačacima iz Požege pomognu u oporavku, a svaka pomoć i dalje je dobrodošla

Pomoć su ponudili i pružili i brojni građani iz cijele Hrvatske koji su također skupljali ozlijeđene ptice, a angažirale su se i lokalne udruge, ona za zaštitu životinja Sirius, kao i planinarski klub Vučje bratstvo. Mnoge ozlijeđene ptice morat će biti operirane, a većina ih više neće letjeti što znači da će AWAP zbrinuti najmanje 60 posto gačaca ozlijeđenih u Požegi. Iz skloništa Dumovec koje je također skupljalo i prevozilo unesrećene gačace poručili su kako se nadaju da će što više ptica preživjeti te da će se moći vratiti u prirodu.

I brojni građani diljem zemlje javljaju se sa željom da gačacima iz Požege pomognu u oporavku, iako o tim pticama ne znaju gotovo ništa. No, uz malo volje i to se može naučiti. Gačac je ptica iz porodice vrana, pa ne čudi da ih mnogi i miješaju s vranama iako je gačac nešto manji od vrane i posve crn s plavkasto ljubičastim sjajem, dok vrana ima dosta sivog perja po leđima i trbuhu.

Slika nije dostupna Pomozimo im: Ostavljajte vodu pticama i drugim životinjama kad su vrućine

Kljun im je sivo-crne boje i upravo ih je po kljunu najlakše razlikovati od vrana čiji je kljun potpuno crn. Gačac se obično gnijezdi u kolonijama na samim vrhovima krošanja stabala. Gnijezdo izrađuje od grančica koje lomi s drveća ili krade iz gnijezda drugih ptica. Rijetko skuplja grančice s tla. U gnijezdo polaže tri do pet jaja, obično na prijelazu iz veljače u ožujak. Ptići se izlegnu iz jaja nakon 16 do 18 dana, a sposobni su letjeti kad dosegnu 32-33 dana starosti.

Slika nije dostupna Mladunci uče letjeti: Što učiniti ako vidite ptića koji je ispao iz gnijezda?

Gačac se najčešće hrani crvima i ličinkama, koje skuplja probijajući tlo svojim snažnim kljunom. Prehranu nadopunjava kukcima, žitaricama, voćem, žirovima, malim sisavcima, malim pticama i njihovim jajima te strvinama. U gradovima skuplja i ostatke hrane koju ljudi bacaju na tlo i u koševe za smeće, najčešće u ranojutarnjim satima kad nema prisutnosti većeg broja ljudi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju