Za nekoliko dana očekuju nas poklade koje su uz maske nezamislive bez popularne slastice, krafni. Jedinstveni recept za njih ne postoji jer svaka kuharica čuva tajni sastojak koji ih čini neodoljivim. Naposljetku majstorice krafni kažu kako je najvažnija njihova priprema koju donosimo u cijelosti

Već 200 godina na dan fašnika u Zagrebu se tradicionalno nude pokladnice, koje u današnjem obliku podrijeklo vuku iz Srednje Europe.

>>Otkrivamo tajnu samoborske kremšnite

No, o njihovom nastanku postoje mnoge legende vjerojatno najzanimljivija je ona o zaljubljenoj kuharici koja je tijesto namijenjeno za pečenje ubacila u vruću mast, pa su nastale krafne.

>>Još jedan slatki recept kojemu je nemoguće odoljeti

Stručnjaci tvrde kako potječu iz Njemačke od kuda su se širile na sve strane, a germanisti kažu kako se krafna označava s tri različite njemačke riječi: Berliner, Krapfen i Pfannkuchen.

U Hrvatskoj su pokladnice dobile ime po pokladama, koji porijeklo vuče iz starohrvatskog glagola 'klasti' koji znači prerušiti se, a njihovoj popularnosti za vrijeme fašnika svakako je dopridonijela jednostavna izrada i spremanje u velikim količinama.

Ako do sada niste isprobali, donosimo vam provjereni recept za izradu pokladnica koji jamči uspjeh malih slasnih kuglica obogaćenih omiljenim pekmezom.

Uspjeh kod izrade krafni krije se u strpljenju i teksturi tijesta koje ne smije biti pretvrdo niti premekano

Sastojci:
1 kg glatkog brašna
150 g maslaca
4 jaja
2 žlice šećera
1 žličica soli,
1 dl ulja,
3 dl mlakog mlijeka
1 svježi kvasac (40g)
1 korica limuna
5 do 6 žličica ruma

Priprema:
U toplom mlijeku otopite maslac, izmiješajte pa dodajte kvasac i ostavite da odstoji. U drugoj posudi izmiksajte jaja te dodajte šećer i polovicu brašno, te postepeno miješajući dolijevajte mlijeko i mlijeko sa kvascem. Na kraju dodajte rum i limunovu korice te umijesite tijesto dodajući ostatak brašna.

Tijesto ne smije biti premekano niti pretvrdo, mora biti podatno za pravljenje malih kuglica koje po izboru možete odvojati od tijesta i raditi ih ručno oblikujući svaku posebno među dlanovima ili na način da tijesto razvaljate i kalupima radite oblike krafni.

Nakon što ste oblikovali kuglice pokrijte ih krpom i pustite da odstoje na toplom najmanje pola sta nakon čega su spremne na pečenje. Zagrijte u dubokoj posudi ulje i dodajite kuglice pazeći da ne pretrpate količinom zbog čega će temperatura ulja pasti.

Kada se ohlade napunite ih omiljenim pekmezom i posipajte šećerom. Dobar tek!