Već 200 godina na dan fašnika u Zagrebu se tradicionalno nude pokladnice, koje u današnjem obliku podrijeklo vuku iz Srednje Europe.
No, o njihovom nastanku postoje mnoge legende vjerojatno najzanimljivija je ona o zaljubljenoj kuharici koja je tijesto namijenjeno za pečenje ubacila u vruću mast, pa su nastale krafne.
Stručnjaci tvrde kako potječu iz Njemačke od kuda su se širile na sve strane, a germanisti kažu kako se krafna označava s tri različite njemačke riječi: Berliner, Krapfen i Pfannkuchen.
U Hrvatskoj su pokladnice dobile ime po pokladama, koji porijeklo vuče iz starohrvatskog glagola 'klasti' koji znači prerušiti se, a njihovoj popularnosti za vrijeme fašnika svakako je dopridonijela jednostavna izrada i spremanje u velikim količinama.
Ako do sada niste isprobali, donosimo vam provjereni recept za izradu pokladnica koji jamči uspjeh malih slasnih kuglica obogaćenih omiljenim pekmezom.
Uspjeh kod izrade krafni krije se u strpljenju i teksturi tijesta koje ne smije biti pretvrdo niti premekano
Sastojci za krafne:
- 1 kg glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 4 jaja
- 2 žlice šećera
- 1 žličica soli,
- 1 dl ulja,
- 3 dl mlakog mlijeka
- 1 svježi kvasac (40g)
- 1 korica limuna
- 5 do 6 žličica ruma
Priprema krafni:
- U toplom mlijeku otopite maslac, izmiješajte pa dodajte kvasac i ostavite da odstoji. U drugoj posudi izmiksajte jaja te dodajte šećer i polovicu brašno, te postepeno miješajući dolijevajte mlijeko i mlijeko sa kvascem. Na kraju dodajte rum i limunovu korice te umijesite tijesto dodajući ostatak brašna.
- Tijesto ne smije biti premekano niti pretvrdo, mora biti podatno za pravljenje malih kuglica koje po izboru možete odvojati od tijesta i raditi ih ručno oblikujući svaku posebno među dlanovima ili na način da tijesto razvaljate i kalupima radite oblike krafni.
- Nakon što ste oblikovali kuglice pokrijte ih krpom i pustite da odstoje na toplom najmanje pola sta nakon čega su spremne na pečenje. Zagrijte u dubokoj posudi ulje i dodajite kuglice pazeći da ne pretrpate količinom zbog čega će temperatura ulja pasti.
- Kada se ohlade napunite ih omiljenim pekmezom i posipajte šećerom.
Inspirajte se ostalim receptima za krafne:
Dobar tek!