Jedinstveni recept za krafne ne postoji jer svaka kuharica čuva tajni sastojak koji ih čini neodoljivim. Naposljetku majstorice krafni kažu kako je najvažnija njihova priprema koju donosimo u cijelosti.

Već 200 godina na dan fašnika u Zagrebu se tradicionalno nude pokladnice, koje u današnjem obliku podrijeklo vuku iz Srednje Europe.

No, o njihovom nastanku postoje mnoge legende vjerojatno najzanimljivija je ona o zaljubljenoj kuharici koja je tijesto namijenjeno za pečenje ubacila u vruću mast, pa su nastale krafne.

Stručnjaci tvrde kako potječu iz Njemačke od kuda su se širile na sve strane, a germanisti kažu kako se krafna označava s tri različite njemačke riječi: Berliner, Krapfen i Pfannkuchen.

U Hrvatskoj su pokladnice dobile ime po pokladama, koji porijeklo vuče iz starohrvatskog glagola 'klasti' koji znači prerušiti se, a njihovoj popularnosti za vrijeme fašnika svakako je dopridonijela jednostavna izrada i spremanje u velikim količinama.

Ako do sada niste isprobali, donosimo vam provjereni recept za izradu pokladnica koji jamči uspjeh malih slasnih kuglica obogaćenih omiljenim pekmezom.

Uspjeh kod izrade krafni krije se u strpljenju i teksturi tijesta koje ne smije biti pretvrdo niti premekano

Sastojci za krafne:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 4 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica soli,
  • 1 dl ulja,
  • 3 dl mlakog mlijeka
  • 1 svježi kvasac (40g)
  • 1 korica limuna
  • 5 do 6 žličica ruma

Priprema krafni:

  1. U toplom mlijeku otopite maslac, izmiješajte pa dodajte kvasac i ostavite da odstoji. U drugoj posudi izmiksajte jaja te dodajte šećer i polovicu brašno, te postepeno miješajući dolijevajte mlijeko i mlijeko sa kvascem. Na kraju dodajte rum i limunovu korice te umijesite tijesto dodajući ostatak brašna.
  2. Tijesto ne smije biti premekano niti pretvrdo, mora biti podatno za pravljenje malih kuglica koje po izboru možete odvojati od tijesta i raditi ih ručno oblikujući svaku posebno među dlanovima ili na način da tijesto razvaljate i kalupima radite oblike krafni.
  3. Nakon što ste oblikovali kuglice pokrijte ih krpom i pustite da odstoje na toplom najmanje pola sta nakon čega su spremne na pečenje. Zagrijte u dubokoj posudi ulje i dodajite kuglice pazeći da ne pretrpate količinom zbog čega će temperatura ulja pasti.
  4. Kada se ohlade napunite ih omiljenim pekmezom i posipajte šećerom.

Inspirajte se ostalim receptima za krafne:

Krafne Recept za krafne: Tri tajne koje sprečavaju upijanje masnoće

Džin-tonik krafne Džin-tonik krafne: Recept za slasticu koja će oduševiti ljubitelje omiljenog pića

Krafne iz pećnice Najlakši recept za krafne iz pećnice mekane poput oblačka

Krafne Detaljan postupak: Najbolji recept za klasične krafne pjenaste poput oblaka

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju