Sastojci za krafne:
- 1 kg glatkog brašna
- 2 cijela jaja i 2 žumanjka
- 1/2 šalice šećera
- 1 čajna žličica soli (puna do rubova)
- 2 vanilin šećera
- ½ vrećice praška za pecivo
- malo ribane korice limuna
- 1 čajna žličica rakije
- 1 dl ulja
- 5 dl mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca
Priprema krafni:
- U posudi zagrijte 1 dl mlijeka (ne smije biti prevruće), dodajte jednu čajnu žličicu šećera i jednu čajnu žličicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.
- Jaja tucite sa šećerom i žličicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo.
- Dodajte potom toplo ulje, žlicu rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dl koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dl za smjesu kvasca).
- Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
- Lonac napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano, na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krafne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krafnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj način po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).
- Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krafne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savjet:
- Pola vrećice praška za pecivo važno je dodati jer će on spriječiti nastajanje rupica u krafnama.
- Mala žličica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s količinom komada, zbog čega će temperatura ulja pasti, a krafne se neće ispeći i upit će više masnoće.
- Kako bi vam krafne uspjele, važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego što ga umijesite zagrijte u pećnici oko tri minute na temperaturi od 20 °C.
Inspirirajte se i ostalim receptima za krafne te saznajte odgovore na najčešća pitanja o pečenju krafni kao i kako postići savršen bijeli prsten na krafnama.
Dobar tek!