Kako si postao kuhar?
Sasvim slučajno, htio sam biti pomorac zbog putovanja i onda mi je jedan obiteljski prijatelj objasnio da mogu i kao kuhar putovati. Praktički je riječ on jednoj tinejdžerskoj odluci, postati kuharom mi nije bio niti cilj, niti san. Za sada se ispostavilo jako dobrom odlukom, ali još je dugi put ispred mene.
U kojim si svjetskim kuhinjama radio i tesao svoj kulinarski zanat?
Kratkom vrijeme sam radio u Njemačkoj, pa na Bermudama šest godina. Putovao sam još dosta okolo na seminare i sajmove, ali uglavnom sam najviše bio stacioniran na bermudskom otočju.
>> Mate Janković: Prava istina o zgodnom chefu
Je li za kuhanje ipak potreban neki talent ili to može svatko naučiti?
Za kuhanje treba imati jedino talent da trpiš k'o konj! Mislim da to svatko može naučiti raditi, ali ne može to svatko raditi s ljubavlju. A talent? Mislim da se on iskaže s vremenom. Za sada mi se čini da osobno mogu jako puno, ali treba jako puno volje i jako puno rada. Vidjet ćemo gdje će me sve to odvesti.
Kakav je osjećaj kušati 30 jela kad nisi gladan?
Nije bitno jesi li gladan ili sit. To jednostavno shvatiš kao posao i ne razmišljaš pretjerano o tome kako će ti to pasti. Priznajem da ipak malo odmaže ako si sit, ali zato se trudim biti gladan. Vjerojatno je to razlog što sam izgubio 10 kilograma otkako je počeo MasterChef, tko bi rekao?! (smijeh)
Koji je tvoj najveći specijalitet?
Najviše volim raditi sirovu hranu…
Carpaccio?
Ma ne, to mi je već pomalo dosadnjikava priča. Nekakvi tartari od škampi su mi fora, marinirani fileti ribe, nešto što je svježe i ljetno.
Kako izgleda jelo koje nosi tvoj autorski potpis?
Tartar od palamide s bučinim uljem i sjemenkama tostiranima od buče. To smo jednom radili u restoranu i ispalo je fora. Imali smo jako dobar feedback. Tu bih ubrojao i tartar od škampi sa skutom koji je ispao jako dobar. Juhe su nam bile izvrsne, jako volim raditi razne juhe zapravo.
Kako izgleda jedna zanimljiva i kreativna juha?
To bi bila juha od peršinovog korijena s čipsom od peršinovog korijena, curryjem, poširanim žumanjkom i kozicama. Znali smo se dosta zaigrati po restoranima.
A koje je tvoje najdraže jelo?
Nisam baš nešto 'posh' što se tiče hrane. Volim otići u restoran, ali kada sam doma, tjestenina mi je glavna. Brzo je gotova, ali nudi milijun načina kako je pripremiti. Umaci joj definitivno daju drugu dimenziju i za mene je tjestenina najkreativnija namirnica ikad smišljena.
Svinjetina s čokoladom?
Volim te slatko-slane kombinacije s čokoladom. I sam sam radio biftek u umaku od čokolade i višanja sa briošom od tamne čokolade. No, s tim treba paziti. Čokolada je užasno jaka i može se dogoditi da totalno preuzme jelo.
Kakvi su bili slični pokušaji kandidata u showu?
Da, bilo je pokušaja piletine i čokolade. Znam da je u jednom slučaju ta čokolada jako zasmetala jer je ostatak bio predobar, ali bio je mislim još jedan pokušaj koji je čak ispao super. Zapravo sam mišljenja da se kandidati trebaju suzdržavati od takvih eksperimentiranja i kombinacija jer nemaju još dovoljno iskustva da se bave s njima. Ima kuhara koji iza sebe imaju preko 10 godina profesionalnog kulinarskog staža, pa opet padnu na tim receptima.
Što savjetuješ kandidatima po tom pitanju?
Kandidati bi se sada još uvijek trebali bazirati malo više na osnove i na tom području izvući maksimum pa tek onda raditi malo veće korake i eksperimente.
Više na novatv.hr/masterchef!