Dugotrajna suša popraćena iznimno visokim temperaturama tijekom ljeta bila je znak ranijeg početka berbe grožđa nego ikada u vinogradima Vinarije Čitluk d.d. iz Čitluka.

Premda je urod nešto slabiji nego prethodnih godina, očekujemo zavidnu kvalitetu vina. Suša ipak nije uzrokovala veće probleme. Osjetan je manji urod, prvenstveno u mladim vinogradima i do 30 %, za što su presudne bile preniske temperature u veljači (izmrzavanje trsova) i sušno ljeto bez oborina. Mišljenja smo kako sušne godine, uz nešto manji urod, daju kvalitetnija vina. Suša nikada nije dobra jer problemi nastaju u odnosu sladora i kiselina. Međutim, osim o klimatskim prilikama kakvoća i količina grožđa ovise i o vinogradarskom položaju, sorti i podlozi. Važnije od navodnjavanja za naše uvjete vinogradarenja je postizanje veće otpornosti loze na sušu čiji korijen u potrazi za vlagom seže i preko 10 metara u dubinu.

Žilavka i Blatina, naše autohtone sorte jako su se prilagodile ekološkim uvjetima i baš u sušnim godinama, kakva je i 2012. uz nešto manji urod dale su grožđe iznadprosječne kvalitete. Već sada se može naslutiti da će ova berba iznjedriti možda i najbolja vina u zadnjih deset godina. Obzirom da posjedujemo uređaje za hlađenje grožđa i mošta, uspjeli smo ranijim početkom berbe uz visoke sladore u grožđu zadržati i vrlo dobar balans kiselina, što će u konačnici rezultirati svježom i mirisnom Žilavkom jer naši kupci sve više cijene laganija, svježija i mirisnija vina. Što se tiče Blatine, ove godine potukla je sve rekorde u količini šećera i zavidnim sadržajem kiselina. Nadamo se da će i vina sorte Blatina ove berbe biti za pamćenje.

Izvrsna vinogradarska godina posebice je dala iznadprosječnu kakvoću grožđa na Kamenim vinogradima odakle se probire grožđe za proizvodnju Kamenog vina. Na odabranim mikro lokalitetima Kamenih vinograda još uvijek je Žilavka na trsu, a planira se berba prosušenog grožđa polovicom studenoga i to u svrhu proizvodnje vina Tvrtko selekcija.

Kvalitetom grožđa, a nadamo se i kvalitetom vina berba 2012. bit će upisana kao jedna od najboljih do sada u Vinariji Čitluk.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju