Krumpir narežite na ploške, posolite, popaprite, dodajte muškatni oraščića, sitno kosani češnjak i sve prelijte mješavinom vrhnja za kuhanje i slatkog vrhnja.
Sve dobro promiješajte te krumpir posložite u manje zdjelice i prelijte s umakom. Krumpir je spreman za gratiniranje, pa ga stavite u pećnicu.
Za to vrijeme pripremite biftek. Nož okrenite od mesa i očistite biftek te ga izrežite na komade. Posolite ga i popaprite te naglo prepecite s jedne i druge strane na tavi na kojoj ste prethodno zagrijali maslac.
Prepečeno meso posložite na pladanj, premažite otopljenim maslacem i stavite ga u pećnicu.
Umak od senfa
Na tavi zagrijte maslinovo ulje i luk, dodajte papar u zrnu, anis, češnjak i lovorov list.
Dodajte dvije žlice octa, temeljac i vrhnje za kuhanje. Kada se umak zgusne procijedite ga te dodajte maslac i senf.
Meso i krumpir izvadite iz pećnice i servirajte.
O autoru
Vedran Habel je završio Srednju ugostiteljsku školu te radio u niz renomiranih restorana i hotela. Od 2007. radi kao nastavnik u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb.
Napisao je knjigu Hrvatska kuharska početnica. Autor je udžbenika za kuharstvo za 1. i 2. razred srednjih ugostiteljskih škola - smjer kuhar. Vedran je snimio DVD o tehnološkim postupcima prigotovljavanja jela uz pomoć centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj te tako omogućio osobama oštećenog sluha da se i sami okušaju u pripravljanju jela.
Početkom 2009. organizirao je tečaj male škole kuhanja u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba te po prvi puta u Hrvatskoj provodi tečaj kuhanja za gluhe i nagluhe osobe.
Kuharstvo je vještina koja se može neprestano usavršavati.
Pod motom 'Pravilno kuhanje je zdrav život' Pučko otvoreno učilište organizira Malu školu kuhanja u kojoj će tajne i trikove majstora otkrivati nastavnik kulinarstva Vedran Habel. Sve informacije možete dobiti na telefon 0800 321 321.