Jeste li sigurni da znate pripremiti baš svaki komad mesa i izvući najbolje iz njega. Predstavljamo vam Vedrana koji zna male kuharske trikove i podijelit će ih s vama. Ovaj tjedan Vedran priprema piletinu s povrćem

Kako bi meso prilikom serviranja izgledalo ljepše prije kuhanja možete odvojiti bedrenu kost sa zabatka i to tako da zarežete meso s jedne i druge strane kosti, primite kost te nožem s donjeg dijela odrežite meso i prstima odvojite kost od batka.

Dobit ćete batak i zabatak bez kosti.

Piletinu posolite i poparite te ju stavite kuhati na pari. U vodu dodajte bijelo vino, papar u zrnu, lovorov list i pola glavice luka kako bi okus mesa nakon kuhanja bio puniji.

Dok se meso kuha pripremite kuglice od povrća. Potrebni su vam mrkva, celer, tikvice i prokulice. Izgledat će lijepo na tanjuru, a odlično će pasati uz piletinu.

Kako bi što lakše izradili kuglice potreban vam je posebni nož kojim možete raditi veće ili manje kuglice. Nož utisnite u povrće i okrenite na jednu te zatim na drugu stranu i izvadite kuglicu.

Povrće staviti da se kuha, no pripazite na redoslijed, prvo u vodu ubacite mrkvu i celer, a nakon tri minute tikvice i prokulice koje su brže gotove.

S kuhane piletine skinite kožu, izvadite povrće i servirajte ukusan, lagan i zdravi obrok.

U temeljac u kojem se kuhala piletina dodajte vrhnje za kuhanje i peršin, to će biti odličan umak kojim možete začiniti jelo.

O autoru

Vedran Habel je završio Srednju ugostiteljsku školu te radio u niz renomiranih retorana i hotela. Od 2007. radi kao nastavnik u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb.

Napisao je knjigu Hrvatska kuharska početnica. Autor je udžbenika za kuharstvo za 1. i 2. razred srednjih ugostiteljskih škola - smjer kuhar. Vedran je snimio DVD o tehnološkim postupcima prigotovljavanja jela uz pomoć centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj te tako omogućio osobama oštećenog sluha da se i sami okušaju u pripravljanju jela.

Početkom 2009. organizirao je tečaj male škole kuhanja u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba te po prvi puta u Hrvatskoj provodi tečaj kuhanja za gluhe i nagluhe osobe.

Kuharstvo je vještina koja se može neprestano usavršavati.
Pod motom 'Pravilno kuhanje je zdrav život' Pučko otvoreno učilište organizira Malu školu kuhanja u kojoj će tajne i trikove majstora otkrivati nastavnik kulinarstva Vedran Habel. Sve informacije možete dobiti na telefon 0800 321 321.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju