Za vrućih ljetnih dana jedva čekamo baciti se pod hladni tuš, no to i nije baš dobra ideja. Naime, iako vam se čini da je hladna voda najbolja za tuširanje tijekom vrućina, ona vam zapravo može dodatno otežati podnošenje visokih temperatura, a ne vas rashladiti.

Kako objašnjavaju znanstvenici, hladna voda na neprirodan način snižava temperaturu tijela, pa ono nema dovoljno vremena prirodno se suprotstaviti vanjskoj temperaturi.

Površinski receptori kože, ističu znanstvenici, pomažu da se čak i na temperaturama +35 osjećamo ugodno. Ti receptori, koji savršeno mjere vanjsku temperaturu, automatski šalju signale organizmu treba li ga rashladiti ili ugrijati. Ako je vani jako vruće, organizam će pojačati protok krvi kako bi što više topline izašlo iz tijela, pa se tada pojačano znojimo, a površinski sloj znoja na koži tada započinje proces rashlađivanja organizma.

Stoga je puno bolje istuširati se mlakom vodom kako razlika između temperature vode i zraka ne bi bila prevelika, a isto tako ne preporučuje se ni ispijanje pretjerano hladnih napitaka. Hladno piće trenutačno će vas rashladiti, no to može rezultirati stezanjem krvnih žila, pri čemu se smanjuje gubitak topline. Hladna pića rashlađuju samo gornji dio probavnog sustava i brzo poprimaju temperaturu tijela, zbog čega ne smanjuju temperaturu cijelog organizma. Zbog toga je preporuka piti vodu i pića sobne temperature.

Vrč i čaša vode Izbjegnite je! Greška s ispijanjem vode zbog koje još teže podnosimo vrućine

Borba sa snom na vrućinama Toplinski val i teške noći: Pet trikova koji će vam pomoći da se naspavate

Uz to, pravilo broj jedan u vrućim ljetnim danima je piti puno tekućine i to između 2,5 i 3 litre vode dnevno. Nezaslađena bezalkoholna pića mogu vas učiniti još žednijima, a alkohol je još lošiji izbor jer je njegov učinak brži i snažniji kad je vani jako vruće. Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, što smanjuje krvni tlak i povećava rizik od cirkulacijskog kolapsa. Zbog toga je voda najbolji i najsigurniji izbor po vrućinama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju