Vrijeme je sunčano i vruće, a u danima pred nama bit će još više vruće. Obilježit će ih i toplinski val, a upozorenje je izdao i DMHZ. Opasnost od toplinskog vala bit će posebno velika u razdoblju od 21. do 24. srpnja. Iz Zavoda, između ostalog, prporučuju da se klonimo vrućine i izbjegavamo izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Iako su dani najgori, i noćne temperature uglavnom su jako visoke u ovakvim uvjetima što mnogima uzrokuje probleme sa snom. Kako bismo vam barem malo pomogli oko spavanja za vrijeme toplinskog vala, u nastavku smo izdvojili nekoliko savajeta koji bi vam trebali olakšati spavanje na vrućinama.

1. Ne zatvarajte vrata od sobe

Da bi zrak strujao, morate držati prozore i vrata otvorenima kako bi zrak mogao cirkulirati. Ako možete, otvorite još jedan prozor izvan spavaće sobe (primjerice u kupaonici ili hodniku) kako biste potaknuli povjetarac.

2. Promjena je dobra 

Ako postanete nemirni tijekom noći, pokušajte pronaći novi položaj u kojem ćete zaspati. Čak se možete potpuno okrenuti i prebaciti jastuk na dno kreveta. To vam daje veće šanse da ćete pronaći hladnije mjesto koje već niste zagrijali svojim tijelom ili da ćete pronaći poziciju bolju za iskorištavanje protoka zraka.

3. Pobrinite se da vaša posteljina bude prozračna

Poliester ima tendenciju zadržavanja topline i vodootporan je, što znači da biste se mogli "kupati u znoju" koji će ostati zarobljen uz vašu kožu. Za ljeto birajte posteljine od prozračnih tkanina kao što su pamuk ili lan. To neka bude dodatak ljetnom uređenju doma koji zaslužujete i koji će vam dobro doći tijekom vrućina.

4. Pripremite se prije ulaska u krevet

Prije odlaska u krevet operite noge, a zapešća provucite ispod mlaza hladne vode. Još jedan trik kojim se možete poslužiti je hlađenje jastučnice u zamrzivaču prije odlaska u krevet.

Slika nije dostupna Izbjegnite je! Greška s ispijanjem vode zbog koje još teže podnosimo vrućine

Povećani unos tekućine od velike je važnosti tijekom vrućina Osim vode: Koju je još tekućinu važno unositi u organizam kada su velike vrućine?

5. Obavite i dnevnu pripremu

Kako biste temperaturu u stanu održavali što lagodnijom i samim time si olakšali i noći, dobro je odraditi i pripremu tijekom dana, a tu ne mislimo samo na paljenje klima uređaja.

Danju je preporuka da zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu te da ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja. Prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sucne zaštitite tendama ili draperijom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju