Zamrzavanje je odličan način pohranjivanja hrane, a planiranje obroka unaprijed pomaže i da uštedite novac jer ćete bacati manje hrane. Ako je hrana pravilno zamrznuta, bit će sigurna za konzumaciju na neodređeno vrijeme, iako se nakon nekog vremena okus i tekstura mogu promijeniti.

Idealna temperatura zamrzivača iznosi -18 stupnjeva Celzijevih i na toj temperaturi zamrznuta hrana najduže će zadržati svoju kvalitetu. Naravno, jako je važno i pravilno pripremanje namirnica za zamrzavanje, koje je potrebno staviti u vrećice li posudice te dobro zatvoriti.

Ako hranu ne zatvorite dobro, voda može isteći iz nje i otići u najhladniji dio zamrzivača te hranu ostaviti dehidriranu. To utječe na kvalitetu hrane, ali ona će i dalje biti sigurna za konzumaciju.

Na sve što pohranjujete u zamrzivač stavite oznaku kako biste točno znali što se nalazi u kojoj vrećici ili posudici. Plavim markerom označite sirovu hranu, a crvenim skuhanu hranu te uvijek stavite datum zamrzavanja. Hranu zamrzavajte u porcijama realnih veličina kako ne biste trebali odmrzavati količinu gulaša dovoljnu za sedmero ljudi, ako vas je samo troje.

Kada zamrzavate već skuhanu hranu jako je važno da se hrana prije stavljanja u zamrzivač ohladi.

Kao što, uostalom, to vrijedi i prije nego je stavite u frižider. Zamrznete li hranu dok je još topla, to će povisiti temperaturu zamrzivača što može dovesti do odmrzavanja druge hrane. Podjelom hrane na manje dijelove možete ubrzati proces hlađenja.

Slika nije dostupna Organizacija hladnjaka: Najveća greška koju radimo i kako najbolje pohraniti namirnice

I imajte na umu, zamrzavanje na ubija bakterije. Ako niste sigurni koliko je dugo nešto bilo zamrznuto ili vam nakon odmrzavanja izgleda čudno, nemojte riskirati i bacite to.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju