Je li vam se ikada dogodilo da ste očistili mrlju na tepihu i ona se ponovno pojavila idući dan? To znači da mrlju niste u potpunosti uklonili, no niste jedini jer to je jedna od čestih grešaka koja nam se događa kada sami čistimo tepih. Stručnjaci za čišćenje tepiha otkrili su koje su to najčešće greške kod kućnog čišćenja tepiha s kojima možemo uništiti tepih i skratiti mu vijek trajanja.

 

1. Snažno ribate mrlje ne tepihu

Snažno ribanje tepiha oštetit će njegova vlakna. Ne samo da je jako ribanje neučinkovit način uklanjanja mrlja s tepiha, već će to najvjerojatnije uzrokovati da mrlja uđe još dublje u tepih. Ribanje također oštećuje vlakna tepiha tako što ih odmota i na taj način uzrokuje da se brže habaju. Mnogo je sigurnije mrlju očistiti postupkom upijanja.

2. Ne čistite tepih na vrijeme

Što duže čekate da uklonite mrlju, to će je biti teže ukloniti. Pustite li mrlju da se osuši, tekućina će prodrijeti dublje u vlakna, sve do postave tepiha. To može dovesti do izlijevanja tekućine kad pokušate ukloniti mrlju, pojave neugodnih mirisa ili čak plijesni.

3. Koristite krivo sredstvo za čišćenje

Korištenje krivog sredstva za čišćenje može trajno uništiti tepih te uzrokovati gubitak boje. Prije nego što prionete na posao, provjerite koje bi sredstvo bilo najbolje za čišćenje vašeg tepiha što znači da slijedite uputstva proizvođača i čitate etiketu na svakom proizvodu.

4. Ne testirate novo sredstvo prije upotrebe

Kada sredstvo za čišćenje koristite prvi put, uvijek biste ga trebali isprobati na malom komadu tepiha da vidite kako će kemikalija reagirati. Ovisno o tome koliko je proizvod snažan, bolje je prvo ga isprobati na nekom manje vidljivom mjestu kako biste bili sigurni da neće izbijeliti boju ili oštetiti vlakna tepiha.

5. Koristite preveliku količinu sredstva za čišćenje

Korištenje veće količine sredstva za čišćenje ne znači nužno da će tepih biti čišći. Ako je tepih previše natopljen sredstvom za čišćenje to može dovesti do oštećenja tepiha i stvaranja taloga koji privlači prljavštinu.

Čišćenje pećnice Najlakši način čišćenja pećnica preko noći bez upotrebe kemikalija

Čišćenje indukcijske ploče Sedam grešaka kod čišćenja kojima nepovratno uništavate indukcijsku ploču

6. Niste nikada tepih dali na profesionalno čišćenje

Kao što posjeti stomatologu pomažu u sprječavanju nakupljanja plaka, profesionalno čišćenje tepiha nužno je za produljenje vijeka trajanja tepiha. Većina proizvođača tepiha preporučuje profesionalno čišćenje svakih 12 do 18 mjeseci. Profesionalno čišćenje ne samo da će produljiti vijek trajanja tepiha, već će pomoći i u održavanju čišćeg doma općenito.

7. Iznajmljivanje neispravne opreme za čišćenje tepiha

Budite pažljivi želite li unajmiti opremu za čišćenje tepiha jer neki strojevi za iznajmljivanje mogu učiniti više štete nego koristi. Aparati mogu biti oštećeni ili nepravilno servisirani zbog čega mogu oštetiti tepih i ostaviti u njemu višak otopine za čišćenje, što rezultira brzim ponovnim prljanjem, a ponekad i stvaranjem plijesni.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju