Pećnica je jedan od najčešće korištenih kućanskih uređaja ne samo u kuhinji već u cijelom kućanstvu. Stoga je jasno da pećnicu treba i redovito čistiti kako bi bila sigurna za korištenje i što duže trajala. Izbjegnite pritom iduće tri greške koje često radimo kod čišćenja pećnice.

 

1. Preskačete dubinsko čišćenje pećnice svaka tri mjeseca

Preskakanje tog rutinskog čišćenja pećnice ne rezultira samo mirisima od zagorjele hrane. Prljavština nakupljena u pećnici također može blokirati grijaći element uređaja, što će rezultirati neučinkovitim učinkom pečenja. Kako biste to spriječili, očistite pećnicu od zagorjelih ostataka hrane barem jednom svaka tri mjeseca.

2. Zanemarujete hrđu na metalnoj rešetki

Ne održavanje dotrajalih metalnih rešetki također može biti problem. Hrđavi premaz može napuknuti ili čak uzrokovati da se zdjele u kojima se peče hrana razbiju. Osim toga, kad se hrđa otkrhne, postoji veliki rizik da se rešetka zapali. Metalne rešetke čistite tako da ih namačete u vodi kojoj ste dodali deterdžent i ocat deset do dvanaest sati, a potom ih istrljajte mekom spužvicom. Na taj način omekšat ćete mrlje od hrđe i produžiti vijek trajanja metalnih rešetki.

Čista pećnica Odmašćuje trenutno: Trik koji pećnicu čisti bolje i od sode bikarbone i octa

Žena čisti sudoper Druga najprljavija površina u kuhinji: Najveća greška koju radimo sa sudoperom

3. Čistite pećnicu dok je topla

Često se može čuti da je pećnicu lakše očistiti dok je topla, ali to biste trebali zanemariti. Čak i najbolja sredstva za čišćenje pećnice mogu ogrepsti element ili, još gore, uzrokovati da se pećnica zapali ako je topla.

Toplu pećnicu možda je lakše čistiti, ali u nastojanju da pećnicu brže očistite, možete uzrokovati kemijsku reakciju i širenje otrovne pare. Stoga, prije nego što prionete čišćenju, neka prođe barem nekoliko sati otkako ste ugasili pećnicu kako bi se dobro ohladila.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju