Vlažna i topla okruženja idealni su uvjeti za razvoj plijesni koja počinje kao siva ili bijela praškasta nakupina, a ako se odmah ne ukloni postat će crna ili smeđa. Ako u vašem domu postoji zaraza plijesni, ključno je brzo je iskorijeniti kako ne bi postala stalna opasnost za zdravlje vaše obitelji i vašeg doma.

Plijesan može biti invazivna, prikrivena i teško iskorjenjiva, pogotovo bez odgovarajućih alata i znanja. Pokušavate li se riješiti plijesni u svom domu, ali bezuspješno, možda činite neku od idućih pet uobičajenih pogrešaka koje radimo kada pokušavamo eliminirati plijesan. Izbjegavajte te pogreške te saznajte što učiniti kako biste vaš dom uspješno očistili od ove napasti.

1. Koristite proizvode koji ne ubijaju plijesan

Uobičajena zabluda jest da će izbjeljivač ubiti plijesan. Izbjeljivač ne ubija plijesan, već je samo izbijeli i prikrije te za sobom ostavlja spore.

Štoviše, uklanjanje plijesni otopinom izbjeljivača i vode može dovesti do još većeg širenja plijesni. Uz to, dugotrajno izlaganje izbjeljivaču pogoršava kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru te može uzrokovati simptome kao što su iritacija dišnih puteva, zamagljen vid, suzne oči i mučnina.

Za uklanjanje ove napasti u domu koristite proizvod koji će uništiti plijesan iz korijena te neutralizirati spore i inhibirati rast gljivica, bez da ošteti tretirane površine. Za razliku od izbjeljivača i drugih jakih proizvoda koji su učinkoviti samo na tvrdim, neporoznim površinama, postoje i proizvodi koji se mogu koristiti i na površinama kao što su tepisi, presvlake, suhozid, beton i drvo .

2. Ne uklanjate plijesan odmah

Rašireni mit o plijesni jest taj da mogu proći tjedni dok plijesan ne počne rasti i širiti se. Plijesan će se razviti unutar 24 do 48 sati od izlaganja površine vodi i nastavit će rasti sve dok se izvor vlage ne eliminira i spore se unište. Čak i mala količina prolivene vode na naizgled bezopasnom području, na primjer na polici u kupaonici, može uzrokovati stvaranje plijesni ako se odmah ne ukloni.

Vlažna i topla okruženja idealni su uvjeti za razvoj plijesni

Čim primijetite plijesan u svom domu, trebali biste reagirati. Za male površine zahvaćene plijesni prvo pronađite i popravite sve izvore viška vlage te provjerite je li prostorija dovoljno prozračena. Zatim prikladnim sredstvom i četkicom uklonite svu vidljivu plijesan pa temeljito isperite vodom.

3. Bojite preko plijesni

Postoje boje s oznakom "otporna na plijesan", no njezino nanošenje na površine zahvaćene plijesni neće ubiti plijesan, a dugoročno može uzrokovati još veće probleme. Umjesto bojanja preko plijesni, uklonite što je više moguće plijesni s površine te pazite da je područje potpuno bez plijesni i suho prije nego što nanesete boju. Ako ipak koristite boju otpornu na plijesan, imajte na umu da te boje ne jamče da plijesan neće rasti na obojanoj površini, ali mogu pomoći da privremeno spriječite njezino nastajanje.

4. Zanemarujete uzrok nastanka plijesni

Vlaga je vodeći uzrok zaraze plijesni. Dakle, čak i ako učinkovito iskorijenite plijesan, ona će se vratiti ako postoji i samo mali višak vlage iz pukotine ili curenja ili ako je soba vlažna i slabo prozračena.

Kako biste spriječili pojavu plijesni, slijedite iduće savjete:

  • kako biste spriječili rast plijesni, razina vlage nikada ne smije prelaziti 50 posto; dodavanje odvlaživača zraka u vlažnu prostoriju može pomoći
  • ako u vašem domu postoji curenje, neophodno je popraviti ga što je prije moguće
  • ventile u izvorima vlage, poput kupaonice i sušilice rublja, usmjerite prema van
  • redovito brtvite kupaonske fuge (obično svake jedne do dvije godine) kako bi zidovi i podovi imali bolja vodonepropusna svojstva
  • prozračujte kupaonicu tijekom i nakon tuširanja otvaranjem vrata i prozora ili pomoću ispušnog ventilatora, kako bi vlaga izašla
  • nakon tuširanja zavjesu za tuš ostavite raširenu kako bi se osušila
  • izbjegavajte pohranjivati predmete u vlažnim prostorijama, primjerice držati tapecirani namještaj, posteljinu, knjige i odjeću u podrumu ili na tavanu

Slika nije dostupna Savjet majstora: Jedan predmet koji nikada ne biste smjeli stavljati u perilicu rublja

Indukcijska ploča Prednosti i nedostaci: Što trebate znati prije kupnje indukcijske ploče za kuhanje

5. Izlažete sebe štetnoj plijesni

Ako sami rješavate problem plijesni, bitno je zapamtiti da spore plijesni mogu putovati zrakom tijekom čišćenja pa izloženost njezinoj štetnosti umanjite nošenjem zaštitne opreme. Uvijek nosite duge gumene rukavice, zaštitu za oči i masku kako biste izbjegli udisanje spora plijesni. Osobe s respiratornim problemima ili oslabljenim imunološkim sustavom trebale bi u potpunosti izbjegavati ulazak u prostore zahvaćene plijesni.

Za veće probleme s plijesni, razmislite o angažiranju stručnjaka koji je obučen za čišćenje plijesni. Neke su plijesni vrlo otrovne, a čak i manje opasne plijesni mogu uzrokovati probleme osobama s alergijama, astmom ili onima s oslabljenim imunološkim sustavom ili respiratornim problemima. Općenito, pravilo je potražiti pomoć stručnjaka ako plijesan pokriva površinu od jednog ili više četvornih metara. Uklanjanje velikih kolonija plijesni zahtijeva specijaliziranu opremu i alate.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju