Pravila odijevanja za članice kraljevskih obitelji poprilično su stroga, pogotovo kada su u pitanju dame na istaknutim pozicijama. Princeze, vojvotkinje i kraljice često biraju odjevne kombinacije kojima odaju počast u pojedinim situacijama pa ćemo ih, na primjer, prilikom kraljevskih turneja često vidjeti u bojama specifičnim za zemlju ili grad koje posjećuju.

Osim svojim radom, one i svojom odjećom šalju određenu poruku javnosti, ali pritom je važno da ostanu neutralne, ne dotiču se nikakvih kontroverznih tema i pažljivo biraju koga tako promoviraju. S obzirom na to da su itekako svjesne da se svaka njihova kombinacija analizira do najsitnijeg detalja, jako dobro znaju da i odabirom odjeće mogu iskazati jasnu podršku pojedinim inicijativama.

U tom kontekstu je haljina koju je kraljica Letizia nosila na sastanku Upravnog odbora Zaklade za borbu protiv ovisnosti o drogama vrlo provokativna. Kraljica je počasna predsjednica ove privatne i neprofitne zaklade koja od 1986. godine radi na prevenciji ovisnosti, a na sastanak je stigla u haljini iz kolekcije španjolskog dizajnera Ulisesa Meride koja je nastala u suradnji s udruženjem APRAMP.

Slika nije dostupna Wow! Kraljica Letizia u kombinaciji iz Zare za kojom bi se svatko okrenuo

Slika nije dostupna Princeza Leonor: Haljina iz Zare za 229 kuna koju bi mogla nositi i njezina mama Letizia

Ova organizacija brine o ženama koje su žrtve seksualne eksploatacije, prisilne prostitucije i trgovine ljudima te radi na njihovoj reintegraciji u društvo. Letizijina haljina predstavljena je u sklopu kolekcije za jesen/zimu 2021./2022. godine pod nazivom Libre, a sve komade iz kolekcije izradilo je 12 štićenica APRAMP-a koje su se uz pomoć organizacije školovale za zanimanje krojačice.

Hvala vam što ste unikatni rad žrtava prostitucije i seksualne eksploatacije učinili vidljivim, poručila je organizacija kraljici koja je ovim potezom javno dala podršku njihovim štićenicama.

Letizia nikad nije prezala od toga da svojim utjecajem osigura potporu i pomoć najosjetljivijim i najugroženijim društvenim skupinama te je njezin rad sjajan primjer članicama drugih kraljevskih obitelji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju