Jedna od novosti 15. ZagrebDoxa, koji će se održati od 24. veljače do 3. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, je posebni program "Ljubav i moda" koji donosi tri dokumentarna filma o velikim imenima modne scene.

Galerija Kadar iz filma o Vivienne Westwood Kadar iz filma o Vivienne Westwood Kadar iz filma o Vivienne Westwood +5 Kadar iz filma Žuto je zabranjeno

Program portretira dvije jedinstvene dizajnerice: britansku buntovnicu i aktivistkinju Vivienne Westwood i modnu perjanicu nove Kine Guo Pei, a tu je i kultni francuski modni dizajner Yves Saint Laurent i dugogodišnji partner iz njegove sjene – Pierre Bergé.

"WESTWOOD: PANKERICA, IKONA, AKTIVISTKINJA"

Britanska redateljica i bivši model Lorna Tucker u filmu "Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja" (Westwood: Punk, Icon, Activist) donosi nevjerojatnu priču o jednoj od istinskih modnih ikona našeg vremena – Vivienne Westwood.

Proslavljena britanska modna dizajnerica, nekadašnja pankerica, a danas gorljiva aktivistkinja koja se zalaže za zaštitu okoliša i načela održive modne proizvodnje u filmu progovara o osobnom uspjehu, umjetnosti, aktivizmu, borbi za očuvanjem integriteta svog brenda i svojih načela.

Koristeći arhivske snimke i novi materijal, razgovore s njezinom obitelji i bliskim prijateljima, Tucker vješto i upečatljivo prikazuje provokativnu, ekološki osviještenu i avangardnu umjetnicu čiji rad i djelo nadaleko premašuju granice mode.

"ŽUTO JE ZABRANJENO"

Novozelandski film "Žuto je zabranjeno" (Yellow Is Forbidden) redateljice Pïetre Brettkelly dvostruki je filmski portret. U njemu upoznajemo modnu dizajnericu Guo Pei, simbol "nove Kine", ženu koju je proslavila spektakularna i pretjerana žuta haljina napravljena za pjevačicu Rihannu za njujorški modni bal, a istovremeno svjedočimo paradoksalnom svijetu mode i načinu na koji se Pei snalazi u svom tom kaosu.

Kroz priču o osobnom uspjehu, film ukazuje na kulturološke i tržišne razlike između Zapada i Istoka, njihove stereotipe i predrasude, ali i prožimanje tradicijskih vrijednosti u suvremenom kontekstu.

Yellow is Forbidden trailer from pietra brettkelly on Vimeo.

"PROSLAVA"

"Proslava" (Celebration) dokumentira jednog od najvećih pariških dizajnera i modnog pionira, Yves Saint Laurenta, u pripremi kolekcije iz 2002. godine za njegovu posljednju modnu reviju.

Francuski redatelj Olivier Meyrou istovremeno iza kulisa usmjerava svoj objektiv i na nezaobilaznu figuru iz pozadine svih modnih, poslovnih i privatnih događanja kuće YSL – Pierrea Bergéa.

CÉLÉBRATION d'Olivier Meyrou from Club V.O. on Vimeo.

Počeo je i KinoKino festival pa je omiljeno zagrebačko kino postalo mjesto druženja i zabave.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju