Himalajska i morska sol sve se češće mogu naći u kućanstvima, što i ne čudi jer ih se smatra zdravijima od obične kuhinjske soli. Doznajte koja je razlika između ovih dviju vrsta prirodnih soli.

Himalajska i morska sol dijele neke određene karakteristike, ali postoje i značajne razlike između tih dviju vrsta soli. Himalajska sol pronalazi se u regiji Punjab u Pakistanu, gdje se taj obojeni kamen soli minira i koristi više od tisuću godina. Za razliku od himalajske ili kuhinjske soli, morska sol ne ekstrahira se iz mineralnih taloga, već direktno iz morske vode.

Himalajska i morska sol dijele neke određene karakteristike, ali postoje i značajne razlike između ovih dviju vrsta soli

Boja
Himalajska sol ružičaste je boje, koju dobiva od boje kamene rude, a ta boja prvenstveno dolazi od bogate koncentracije željeza. Morska sol dolazi pak u raznim nijansama, od zelene i crvene do sive i crne. S obzirom na to da se ekstrahira iz mora diljem svijeta, boja i okus soli ovisit će o mineralnom sastavu i algama.

Kemijski sastav
Sastav himalajske soli u najvećem dijelu čini natrijev klorid, po čemu je zapravo dosta slična kuhinjskoj i morskoj soli. I himalajska i morska sol prirodne su soli te mogu sadržavati mineralne nečistoće, poput visoke razine olova i bakra kao posljedice zagađenosti okoliša.

Okus
Kada je riječ o slanosti, između himalajske i morske soli nema velike razlike. Općenito, sol u granulama imat će slaniji okus, a što su granule veće, to je sol više slana. Zbog udjela minerala, i himalajska i morska sol imaju čišći okus od kuhinjske soli. Prirodne soli nemaju toliko oštrinu kao kuhinjska sol kada se koriste u jelima.

Tekstura
Morska sol ima prirodnu vlažnost i mekaniju teksturu te se u hrani brže rastapa od himalajske soli. I himalajska i morska sol grublje su teksture od drugih vrsta soli, zbog čega se često koriste za završno začinjavanje jela. Granularna tekstura čini ih savršenim solima za korištenje u rasolu i marinadama.

Morska sol blagotvorno djeluje na zdravlje, kožu i kosu 15 moći morske soli koje mogu zamijeniti šaku tableta

Slika nije dostupna Kuhinjska vs. morska sol: Prednosti i mane koje biste trebali znati

Zdravstvene dobrobiti
Prerada: Kako bi himalajska sol bila sigurna za konzumaciju, treba je preraditi i pročistiti, nakon čega se može koristiti isto kao i obična kuhinjska sol. Nakon prerade u himalajskoj soli ostaju određeni sastojci korisni za ljudsko zdravlje kojih u kuhinjskoj soli nema. S druge strane, morska sol nastaje isparavanjem morske vode pomoću sunčeve topline, a proces prerade traje kraće nego kod himalajske soli.

Minerali: Himalajska sol sadrži željezni oksid i druge minerale u tragovima. Morska sol također sadrži neke minerale u tragovima poput kalija, željeza i cinka.

Sulfati: Prema nekim tvrdnjama, tamnije verzije morske soli sadrže više sulfata, zbog čega su i zdravije.

I himalajska i morska sol imaju svoje dobrobiti, a koju ćete sol koristiti, zapravo ovisi o osobnim preferencijama. Budite znatiželjni te eksperimentirajte i s himalajskom i morskom soli kako biste doznali što najbolje odgovara vašem tijelu i organizmu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju