Mikrovalna pećnica omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgrije za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju, zahvaljujući zračenju frekvencije 2,45 gigaherca. Iako je njezina uporaba sve učestalija, vjerovanje da je hrana podgrijavana u mikrovalnoj pećnici nezdrava i danas je vrlo rašireno

Istraživanje njemačkih znanstvenika konačno je srušilo veliki mit o mikrovalno pećnici u koji većina nas vjeruje. Naime, došli su do zaključka da je hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici bezopasna za zdravlje, no upozoravaju da može značajno smanjiti udio vitamina u namirnicama.

Mikrovalna pećnica omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgrije za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju, zahvaljujući zračenju frekvencije 2,45 gigaherca. Hrani pećnica ne dodaje ništa osim topline.

Njemački znanstvenici došli su do zaključka da je hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici bezopasna za zdravlje, ali može značajno smanjiti udio vitamina u namirnicama

Mikrovalna je bezopasna za vaše zdravlje, kaže stručnjakinja za prehranu Margret Morlo. Ina Stelljes iz njemačke agencije za zaštitu od zračenja to potvrđuje.

Teoretski biste se mogli osloniti samo na mikrovalnu za podgrijavanje svih napitaka i hrane svaki dan
, tvrdi Stelljes. No postoje iznimke. Primjerice, našoj je prehrani potrebno sirovo voće i povrće i ako mislite da ga možete zalediti i potom odlediti u mikrovalnoj uz zadržavanje svih vitamina - pogriješili ste.

Mnogi su vitamini osjetljivi na temperaturu, kaže Morlo. Temperatura, svjetlo i kisik smanjuju sadržaj vitamina i maksimalni gubitak vitamina je od 40 do 80 posto, a folati i vitamin C mogu se i potpuno uništiti zagrijavanjem.

Elektromagnetski valovi izazivaju velike oscilacije posebice u molekulama vode u hrani
, kaže Morlo. Te oscilacije proizvode toplinu pa se namirnice s većim udjelom vode brže zagriju od suhe hrane. Važan je i izbor prave posude za zagrijavanje. Pročitajte i koje stvari ne smiju ni blizu mikrovalne pećnice.

Najbolje su posude specijalno proizvedene za mikrovalne pećnice, no porculan i staklo također su dobri, kaže Annabel Oelmann koja vodi savjetodavni centar za potrošače u Bremenu. Nikad se ne smiju koristiti plastične posude od melamina, kaže Andreas Hensel, voditelj njemačkog instituta za procjene rizika, vladine agencije koja daje savjete o sigurnosti hrane. Melamin može zagrijavanjem otpuštati u hranu formaldehid koji je štetan za zdravlje. Oelmann ističe da mikrovalna pećnica često neravnomjerno zagrije hranu.

To znači da prvi gutljaj vašeg kakaoa može biti mlak, a potom se opečete sekundu kasnije, kaže stručnjakinja. Stoga je važno promiješati piće prije konzumiranja. Najbolje je ostaviti hranu da stoji nekoliko minuta nakon zagrijavanja kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila, kaže Morlo.

Sigurnosni mehanizmi osiguravaju da izvan pećnice bude vrlo malo zračenja za vrijeme njezina rada
, kaže Stelljes. Malo zračenja kod ispravnih pećnica može "iscuriti", ali ono nije opasno za zdravlje.

Kao mjera predostrožnosti preporučuje se izbjegavanje nepotrebnog izlaganja visokofrekventnom zračenju. Stoga njemačko društvo za zaštitu od zračenja preporučuje da djeca ne stoje pred "mikrovalkom" ili blizu nje dok se zagrijava hrana.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju