Mikrovalna pećnica je praktična i korisna pomoć u kuhinji. Iako je vrlo jednostavna za korištenje, postoje pravila koja nikako ne smijete prekršiti.


1. PAPIRNATE VREĆICE
Priprema kokica u mikrovalnoj je brza i praktična. No papirnata vrećica u kojoj su pakirane, iako nalikuje na običnu, nije niti slična. Naime, obične papirnate vrećice poput onih u kojima kupujemo pekarske proizvode ili namirnice je napravljena od papira koji je tretiran kemikalijama i ljepilom.

Tijekom zagrijavanja, kemikalije isparavaju te mogu biti toksične. Isto tako, papir se tijekom dužeg podgrijavanja može zapaliti.

Bilo da se radi o žlici, vilici i nožu, tanjurima i šalicama sa srebrnim ukrasima ili pak aluminijskoj foliji, pravilo je isto - ne stavljajte ih u mikrovalnu pećnicu

2. ULJE
Podgrijavanje čistog ulja može biti vrlo opasno za vašu mikrovalnu pećnicu. Naime, ona funkcionira na principu slanja elektromagnetskih valova kroz čestice vode, koje tada počinju vibrirati te se zagrijavaju.

Ulje ne sadrži nikakve čestice vode te ga je zbog toga nemoguće zagrijat, a mikrovalna se može pokvariti. S druge strane, maslac sadrži određenu količinu vode pa je njega vrlo lako rastopiti.

3. METAL
Bilo da se radi o žlici, vilici ili nožu, tanjurima i šalicama sa srebrnim ukrasima ili pak aluminijskoj foliji, pravilo je isto - ne stavljajte ih u mikrovalnu pećnicu.

Metal tijekom podgrijavanja ili kuhanja u mikrovalnoj pećnici trenutno će izazvati iskre te može zapaliti hranu i ambalažu i naštetiti pećnici.

4. NIŠTA
Želite li sačuvati vašu mikrovalnu pećnicu, ne palite je ako je prazna. Iako zvuči banalno, no samo jedan stisak tipke može pokvariti pećnicu.

Naime, mikrovalna funkcionira na principu slanja elektromagnetskih valova kroz čestice vode, koje tada počinju vibrirati te tako zagrijavaju hranu. Ako je mikrovalna prazna, ništa ne može apsorbirati valove zbog mikrovalna može pregorjeti.