Slavni francuski modni dizajner Hubert de Givenchy danas je preminuo u 91. godini života

Galerija

Legendarni francuski modni dizajner Hubert de Givenchy preminuo je u 91. godini života.

Givenchy
se rodio se 21. veljače 1927. godine u francuskom gradiću Beuvaisu. Odmalena je bio opčinjen modnim magazinima i sanjao je da će jednog dana raditi za španjolskog dizajnera Cristobala Balenciagu. Vjerojatno nije ni slutio da će mu se snovi ostvariti.

Mladi se Hubert sa 17 godina seli u Pariz i upisuje prestižnu Nacionalnu školu za likovne umjetnosti te zahvaljujući velikom crtačkom talentu, odmah počinje raditi za neke od najutjecajnijih modnih dizajnera tog doba. Prve kreacije napravio je za Jacquesa Fatha, a zatim postaje asistent legendarne Else Schiaparelli, najveće suparnice Coco Chanel.

Nije dugo trebalo da se talentirani mladić osamostali. Sa samo 24 godine otvorio je svoju modnu kuću i ubrzo doživio veliki uspjeh. U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istaknula bluza s voluminoznim rukavima pod nazivom "Bettina", a kao inspiracija za tu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Bettina Graziani.

Međutim, jedna druga muza obilježila je njegov život profesionalno i privatno. Dok je 1953. s nestrpljenjem iščekivao prvi susret s gospođicom Hepburn, vjerujući da mu dolazi Katharine Hepburn, u salon je ušetala – Audrey Hepburn.

Mlada glumica preko noći je postala velika zvijezda zahvaljujući izvedbi u svom filmu "Praznik u Rimu" i došla je na probu kostima za film "Sabrina" koje je dizajnirao Givenchy, a prvi susret bio je početak lijepog 40-godišnjeg prijateljstva.

Audrey je bila ambasadorica njegove modne kuće te je nosila Givenchyjeve kreacije na filmu i u privatnim prilikama. Nezaboravna crna haljina iz filma "Doručak kod Tiffanyja" do danas je ostala pojam čiste elegancije i sofisticiranosti, odlika koje su legendarnoj glumici bile urođene i pretvorile je u modnu ikonu.

Tkanina je nevjerojatna stvar, ima svoj život. Morate poštivati tkaninu. A najteže je realizirati malu crnu haljinu jer se morate držati jednostavnosti, kazao je jednom prilikom.

Iste godine kada je upoznao Audrey započelo je njegovo prijateljstvo i suradnja s idolom Cristobalom Balenciagom. Španjolski dizajner postao je Givenchyjev mentor i poticao ga da maksimalno istražuje svoju kreativnost.

Među prvima je koketirao s minikrojevima koji su sezali iznad koljena, a 1957. godine predstavio je takozvanu vrećastu haljinu, široki model bez naglašenog struka koji je žene oslobodio "okova" strukiranih i često neudobnih haljina.

Nakon više od 40 godina uspješne karijere, 1995. godine odlučio je otići u mirovinu i mjesto kreativnog direktora svoje modne kuće prepustio "zločestom dečku" Johnu Gallianu.

Jedan od posljednjih živućih modnih majstora koji su obilježili 20. stoljeće od tada je živio povučenim životom i u javnosti se pojavljivao samo na retrospektivnim izložbama koje su slavile njegov rad i rad njegovih kolega: Svaka je epoha drugačija i morate prihvatiti tu realnost. To je život. Na moju sreću, godinama sam sjajno radio. Prekrasne tkanine, prekrasni ljudi, prekrasne uspomene.

Više detalja o odlasku Humberta de Givenchyja saznajte na portalu Showbuzz.hr.