Givenchy se rodio 21. veljače 1927. godine u francuskom gradiću Beuvaisu. Odmalena je bio opčinjen modnim magazinima i sanjao je da će jednog dana raditi za španjolskog dizajnera Cristobala Balenciagu. Vjerojatno nije ni slutio da će mu se snovi ostvariti.

Mladi se Hubert sa 17 godina seli u Pariz i upisuje prestižnu Nacionalnu školu za likovne umjetnosti te zahvaljujući velikom crtačkom talentu, odmah počinje raditi za neke od najutjecajnijih modnih dizajnera tog doba.

Prve kreacije napravio je za Jacquesa Fatha, a zatim postaje asistent legendarne Else Schiaparelli, najveće suparnice Coco Chanel.

Nije dugo trebalo da se talentirani mladić osamostali. Sa samo 24 godine otvorio je svoju modnu kuću i ubrzo doživio veliki uspjeh. U njegovoj prvoj kolekciji posebno se istaknula bluza s voluminoznim rukavima pod nazivom "Bettina", a kao inspiracija za tu kreaciju poslužila je njegova prva muza, slavna francuska manekenka Bettina Graziani.

Međutim, jedna druga muza obilježila je njegov život profesionalno i privatno.

Dok je 1953. s nestrpljenjem iščekivao prvi susret s gospođicom Hepburn, vjerujući da mu dolazi Katharine Hepburn, u salon je ušetala – Audrey Hepburn.

Mlada glumica preko noći je postala velika zvijezda zahvaljujući izvedbi u svojem filmu "Praznik u Rimu" i došla je na probu kostima za film "Sabrina" koje je dizajnirao Givenchy, a prvi susret bio je početak lijepog 40-godišnjeg prijateljstva.

Audrey je bila ambasadorica njegove modne kuće te je nosila Givenchyjeve kreacije na filmu i u privatnim prilikama. Nezaboravna crna haljina iz filma "Doručak kod Tiffanyja" do danas je ostala pojam čiste elegancije i sofisticiranosti, odlika koje su legendarnoj glumici bile urođene i pretvorile je u modnu ikonu.

Tkanina je nevjerojatna stvar, ima svoj život. Morate poštivati tkaninu. A najteže je realizirati malu crnu haljinu jer se morate držati jednostavnosti, kazao je jednom prilikom.

Iste godine kada je upoznao Audrey započelo je njegovo prijateljstvo i suradnja s idolom Cristobalom Balenciagom. Španjolski dizajner postao je Givenchyjev mentor i poticao ga da maksimalno istražuje svoju kreativnost.

Među prvima je koketirao s minikrojevima koji su sezali iznad koljena, a 1957. godine predstavio je takozvanu vrećastu haljinu, široki model bez naglašenog struka koji je žene oslobodio "okova" strukiranih i često neudobnih haljina.

Nakon više od 40 godina uspješne karijere, 1995. godine odlučio je otići u mirovinu i mjesto kreativnog direktora svoje modne kuće prepustio "zločestom dečku" Johnu Gallianu.

Nakon njega tu su poziciju imali Alexander McQueen, potom Julien MacDonald te Riccardo Tisci od 2005. do 2017. godine.

Nasljeđuje ga Clare Waight Keller, da bi od 2020. do danas modnu kuću Givenchy vodio Matthew M. Williams.

Audrey Hepburn 10 kultnih modnih komada zbog kojih je Audrey Hepburn kraljica stila

Citati dizajnerice Coco Chanel nadahnjuju žene već desetljećima - 2 10 životnih istina Coco Chanel koje inspiriraju žene već 100 godina

Jedan od posljednjih živućih modnih majstora koji su obilježili 20. stoljeće otada je živio povučenim životom i u javnosti se pojavljivao samo na retrospektivnim izložbama koje su slavile njegov rad i rad njegovih kolega:

Svaka je epoha drugačija i morate prihvatiti tu realnost. To je život. Na moju sreću, godinama sam sjajno radio. Prekrasne tkanine, prekrasni ljudi, prekrasne uspomene.

Hubert de Givenchy preminuo je 2018. godine u 91. godini života.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju