Cvjetača je iznimno fleksibilna namirnica i odlična zamjena za brojne kaloričnije sastojke u kuhinji. Osim u salate, juha i variva cvjetača se dodati i brojnim drugim netipičnim receptima. Od nje se može napraviti fini pire, tijesto za pizzu, vegetarijanski odresci ili čak kremasti umak za makarone.

U sto grama kuhane bijele riže nalazi se 130 kalorija, a u istoj količini cvjetače pet puta manje, odnosno oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što je osmišljen i recept za „rižu od cvjetače“.

Vjeruje se da je prva riža od cvjetače napravljena još potkraj devedesetih godina prošlog stoljeća u Kaliforniji, no postala je iznimno popularna u svijetu u posljednjih nekoliko godina, odnosno otkako su veliki lanci supermarketa izbacili na tržište svoju smrznutu verziju već gotovog proizvoda.

Ako imate sjeckalicu povrća, vrlo je lako možete napraviti i kod kuće. Ne samo da se lagano priprema i smanjuje kalorijsku vrijednost jela, već nudi mogućnost za serviranje uz razne umake, gulaše, pečeno meso, ribu i povrće.

Priprema:

  1. Glavicu cvjetače dobro operite i posušite. Uklonite s glavice sve listove.
  2. Glavicu narežite na manje cvjetove pa ih stavite u sjeckalicu povrća i kratko pulsirajte dok ne usitnite povrće na veličinu riže.
  3. Prebacite usitnjenu cvjetaču u čistu pamučnu krpu pa istisnite sav eventualni višak vode.
  4. Rižu od cvjetače prebacite u tavu, kratko prepirjajte i poslužite kao prilog po želji. Dobar tek!

Savjet plus:

Rižu od cvjetače možete napraviti i uz pomoć klasičnog kuhinjskog ribeža, ali taj će proces biti puno teži i dugotrajniji od onog u sjeckalici povrća.

Ako rižu ne planirate upotrijebiti odmah nakon usitnjavanja i odstranjivanja viška vode, cvjetaču stavite u ledenicu i do mjesec dana. Držanje termički neobrađene riže od cvjetače se ne preporučuje u hladnjaku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju