Vjerojatno ste se nekad u životu, posebno ako ste mama ili ćete to tek postati, susreli s pojmom inducirani porod. Radi se o izazivanja trudova na više različitih načina dok porod još nije počeo s ciljem završetka trudnoće prirodnim odnosno vaginalnim putem.

Liječnici indukciju preporučuju iz više razloga - prvenstveno kada postoji zabrinutost za zdravlje majke ili bebe, a jedan od najvažnijih čimbenika za predviđanje vjerojatnosti uspješne indukcije porođaja je to koliko je ženin cerviks mekan i rastegnut.

Prednosti indukcije obično su veće od rizika, ali, naravno, svakoj trudnici razumijevanje razloga i načina provođenja inducije porođaja može olakšati situaciju i pomoći da se pripremi.

Odluku o induciranom porođaju liječnik će donijeti na temelju nekoliko čimbenika, među kojima su zdravlje trudnice, zdravlje bebe, gestacijaska dob bebe, težina i veličina. Ono što je bitno napomenuti je da žena ima pravo odbiti inducirani porod, ali i da je upravo liječnik taj od kojeg bi trebala dobiti odgovore na sva svoja pitanja.

U većini slučajeva indukcija vodi do uspješnog induciranog poroda. Ipak, može se dogoditi da ne uspije, a onda postoji mogućnost carskog reza.

Ako nakon indukcije žena ima uspješan vaginalni porod, najčešće ne bi trebalo biti implikacija za buduće trudnoće. Ako pak dođe do carskog reza u dogovoru s liječnikom kod druge trudnoće odlučit ćete hoćete li pokušati vaginalni porod ili ćete ponovno zakazati carski rez.

Slika nije dostupna Trbuh nakon poroda: Što je dijastaza, kako je prepoznati i kako popraviti stanje?

Iako je u većini slučajeva indukcija moguća, bitno je naglasiti da postoje situacije u kojima to nije slučaj. Više je slučajeva u kojima inducirani porod možda neće biti opcija, a neke od njih su:

- ako je žena prethodno imala carski rez s klasičnim rezom ili veliku operaciju maternice
- ako posteljica blokira cerviks (placenta previa)
- ako beba nije dobro okrenuta
- ako žena ima aktivnu infekciju genitalnog herpesa
- u slučaju prolapsa pupkovine (pupkovina klizi u vaginu prije poroda).

Slika nije dostupna 30-dnevni vodič: Što bi bilo dobro napraviti jednom kada odlučite postati mama?

Naravno, o svim potencijalnim rizicima, prednostima, razlozima za i protiv...razgovarat ćete s liječnikom koji će biti najbolji izbor informacija u ovom slučaju, prije svega zbog toga što je upoznat s vašom konkretnom situacijom.

Slika nije dostupna Porod kod kuće: Koje su mogućnosti žena koje odluče roditi u svom domu?

Ipak, kako smo već naveli, prije poroda je dobro informirati se o potencijalnim razvojima situacije pa tako i o induciranom porodu. U ovom tekstu zagrebali smo po površini, ali na našem portalu Kreni Zdravo možete pronaći detaljne odgovore na cijeli niz pitanja - koji su razlozi a inducirani porod, kako on izgleda, koje metode se koriste, koliko traje... Čekaju vas OVDJE.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju