Ove godine dočekali smo jubilarni 40. Interliber. U godini koja je bila turbulentna za hrvatske nakladnike, kako zbog poljuljanog Tiska koji je dio Agrokora, tako i zbog kraha Algoritma MK, koji je u tom trenutku bio najveća knjižarska mreža u državi. Knjižarski sektor u zadnjih se nekoliko mjeseci presložio, otvorene su nove knjižare, pa su i nakladnici mogli nastaviti sa svojom proizvodnjom

Interliber nam donosi pregršt novih naslova od kojih ćemo spomenuti samo neke.

Jedan od najvećih hitova ove godine svakako su Priče za laku noć za mlade buntovnice u izdanju Znanja, o kojima smo nedavno pisali. Radi se o maštovitim i inspirativnim portretima stotinu uspješnih žena, popraćenim ilustracijama šezdeset umjetnica. Priče su namijenjene svim budućim i sadašnjim buntovnicama od osam godina naviše.

Znanje će nas počastiti i s još nekoliko vrhunskih knjiga kao što su Grimizna kraljica Victorije Aveyard i Tko nađe, njegovo Stephena Kinga.

Sa Stephenom Kingom moći ćemo se družiti i na štandu Lumena, koji izdaje drugi dio Kule tmine – Izvlačenje trojke. Radi se o drugoj od osam knjiga koje čine serijal, čiju smo ekranizaciju ovog ljeta gledali u kinima, a koju je prije nekoliko godina u Hrvatskoj zajedno s trećim nastavkom bio objavio Algoritam.



Lumenov štand donosi nam pregršt noviteta, među kojima bi najveći hit ipak trebalo biti izdanje jednog starijeg naslova, Sluškinjine priče Margaret Atwood, koja je ponovno došla u fokus čitatelja zahvaljujući nedavno prikazanoj TV seriji.

Lumen nam donosi i jedno novije djelo iste autorice Ludi Adam, kao i novu knjigu Stephanie Meyer Kemičarka u kojem se poznata spisateljica okrenula žanru trilera.

Za sve ljubitelje dobrih trilera i krimića ove godine izbor je i više nego bogat, pa tako mogu uživati u Vidim te Clare Mackintosh i Ženi u kabini 10 Ruth Ware, objema u izdanju Mozaika, Tko ubije zmaja Liefa G. W. Perssona i Žeđi Joa Nesbøa, u izdanju Fokus komunikacija, te Postanku Dana Browna, koji V.B.Z. izdaje samo nekoliko mjeseci nakon njegove premijere u SAD-u.

Nova avantura vodi profesora Langdona u Španjolsku gdje će se ponovno naći u opasnosti dok istražuje tamne hodnike skrivene povijesti i ekstremističkih religijskih pokreta.

MLIJEKO I MED - MALI BISER KOJI JE TRENUTNO ODUŠEVIO CIJELI SVIJET

Profil nam donosi skoro dvadeset novih naslova, od kojih svakako treba spomenuti Vikend u Parizu Jojo Moyes, Prije nego što odeš Clare Swatman i Ministarstvo potpune sreće Arundhati Roy. Na ovaj novi roman najznačajnije indijske spisateljice današnjice čekalo se punih dvadeset godina otkako nas je sve oduševila naslovom Bog malih stvari.

Profil nam donosi i novu knjigu neprikosnovne Mani Gotovac Ćutim te u kojoj će uživati svi zaljubljenici u lijepu riječ, a oni nikako ne smiju propustiti ni Augusta Johna Williamsa u izdanju Frakture, Prokletstvo Palmisana Rafela Nadala, jednog od najuspješnijih katalonskih pisaca, u izdanju Hena coma te knjigu Teta Julia i piskaralo Maria Vargasa Llose u izdanju nakladničke kuće Vuković & Runjić.



Mnogo je knjiga koje bi još trebalo spomenuti, no za kraj ćemo izdvojiti jedan mali biser koji je trenutno oduševio cijeli svijet, a to je zbirka pjesama Mlijeko i med kanadske pjesnikinje Rupi Kaur, koju nam donosi Stilus. Ova je knjiga potakla izdavače i čitatelje da se ponovno okrenu poeziji, a hoće li biti predvodnica nekog novog trenda, to ćemo još vidjeti.

U međuvremenu, put pod noge i svi na Interliber koji traje od 7. do 12. studenog jer još je mnogo noviteta koje nismo spomenuli, koje bi vrijedilo pročitati, a znamo da je čitanje zdravo jer usporava razvoj Alzheimerove bolesti, smanjuje stres, povećava koncentraciju, ispunjava nas i obogaćuje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju