Ove godine dočekali smo jubilarni 40. Interliber. U godini koja je bila turbulentna za hrvatske nakladnike, kako zbog poljuljanog Tiska koji je dio Agrokora, tako i zbog kraha Algoritma MK, koji je u tom trenutku bio najveća knjižarska mreža u državi. Knjižarski sektor u zadnjih se nekoliko mjeseci presložio, otvorene su nove knjižare, pa su i nakladnici mogli nastaviti sa svojom proizvodnjom

Pronađite na Interliberu svoje nove omiljene naslove
Pronađite na Interliberu svoje nove omiljene naslove Foto: Stocksnap
Interliber nam donosi pregršt novih naslova od kojih ćemo spomenuti samo neke.

Jedan od najvećih hitova ove godine svakako su Priče za laku noć za mlade buntovnice u izdanju Znanja, o kojima smo nedavno pisali. Radi se o maštovitim i inspirativnim portretima stotinu uspješnih žena, popraćenim ilustracijama šezdeset umjetnica. Priče su namijenjene svim budućim i sadašnjim buntovnicama od osam godina naviše.

Znanje će nas počastiti i s još nekoliko vrhunskih knjiga kao što su Grimizna kraljica Victorije Aveyard i Tko nađe, njegovo Stephena Kinga.

Sa Stephenom Kingom moći ćemo se družiti i na štandu Lumena, koji izdaje drugi dio Kule tmine – Izvlačenje trojke. Radi se o drugoj od osam knjiga koje čine serijal, čiju smo ekranizaciju ovog ljeta gledali u kinima, a koju je prije nekoliko godina u Hrvatskoj zajedno s trećim nastavkom bio objavio Algoritam.

'Priče za laku noć za mlade buntovnice'
'Priče za laku noć za mlade buntovnice' Foto: Znanje


Lumenov štand donosi nam pregršt noviteta, među kojima bi najveći hit ipak trebalo biti izdanje jednog starijeg naslova, Sluškinjine priče Margaret Atwood, koja je ponovno došla u fokus čitatelja zahvaljujući nedavno prikazanoj TV seriji.

Lumen nam donosi i jedno novije djelo iste autorice Ludi Adam, kao i novu knjigu Stephanie Meyer Kemičarka u kojem se poznata spisateljica okrenula žanru trilera.

Za sve ljubitelje dobrih trilera i krimića ove godine izbor je i više nego bogat, pa tako mogu uživati u Vidim te Clare Mackintosh i Ženi u kabini 10 Ruth Ware, objema u izdanju Mozaika, Tko ubije zmaja Liefa G. W. Perssona i Žeđi Joa Nesbøa, u izdanju Fokus komunikacija, te Postanku Dana Browna, koji V.B.Z. izdaje samo nekoliko mjeseci nakon njegove premijere u SAD-u.

Nova avantura vodi profesora Langdona u Španjolsku gdje će se ponovno naći u opasnosti dok istražuje tamne hodnike skrivene povijesti i ekstremističkih religijskih pokreta.

MLIJEKO I MED - MALI BISER KOJI JE TRENUTNO ODUŠEVIO CIJELI SVIJET

Profil nam donosi skoro dvadeset novih naslova, od kojih svakako treba spomenuti Vikend u Parizu Jojo Moyes, Prije nego što odeš Clare Swatman i Ministarstvo potpune sreće Arundhati Roy. Na ovaj novi roman najznačajnije indijske spisateljice današnjice čekalo se punih dvadeset godina otkako nas je sve oduševila naslovom Bog malih stvari.

Profil nam donosi i novu knjigu neprikosnovne Mani Gotovac Ćutim te u kojoj će uživati svi zaljubljenici u lijepu riječ, a oni nikako ne smiju propustiti ni Augusta Johna Williamsa u izdanju Frakture, Prokletstvo Palmisana Rafela Nadala, jednog od najuspješnijih katalonskih pisaca, u izdanju Hena coma te knjigu Teta Julia i piskaralo Maria Vargasa Llose u izdanju nakladničke kuće Vuković & Runjić.

'Ćutim te' novi je roman Mani Gotovac
'Ćutim te' novi je roman Mani Gotovac Foto: Sandro Sklepić


Mnogo je knjiga koje bi još trebalo spomenuti, no za kraj ćemo izdvojiti jedan mali biser koji je trenutno oduševio cijeli svijet, a to je zbirka pjesama Mlijeko i med kanadske pjesnikinje Rupi Kaur, koju nam donosi Stilus. Ova je knjiga potakla izdavače i čitatelje da se ponovno okrenu poeziji, a hoće li biti predvodnica nekog novog trenda, to ćemo još vidjeti.

U međuvremenu, put pod noge i svi na Interliber koji traje od 7. do 12. studenog jer još je mnogo noviteta koje nismo spomenuli, koje bi vrijedilo pročitati, a znamo da je čitanje zdravo jer usporava razvoj Alzheimerove bolesti, smanjuje stres, povećava koncentraciju, ispunjava nas i obogaćuje.