Više od 14 godina prošlo je od emitiranja prvog IN magazina. To znači i da gledatelji više od 14 godina svaki radni dan u svoje domove puštaju vrijednu ekipu te lifestyle emisije.

Rođendanski siječanj već je daleka prošlost, a urednici, novinari, snimatelji, montažeri i svi drugi koji su zaslužni da najgledanija i najdugovječnija lifestyle emisija svaki radni dan ugleda svjetlo dana nastavili su s radom u istom ritmu i polako idu prema svom 15. rođendanu.

O svima njima, ali i svim izazovima i guštima koji ekipu IN magazina prate gotovo desetljeće i pol popričali smo s osobom koja ih predvodi od samog početka, glavnom urednicom emisije Ivanom Mandić.

Kakav je osjećaj svaki dan doći na posao kao urednica najgledanije lifestyle emisije ili, još bolje, kakav je osjećaj biti urednica najdugovječnije lifestyle emisije, koja već 14 godina ima svoju vjernu publiku?

Naravno ne osvještavaš taj podatak svakodnevno, odnosno ne razmišljaš o sebi kao da si urednik najgledanije i najdugovječnije lifestyle emisije, ali dakako da osjećate ponos kad čujete takve podatke. Ponosna sam prvenstveno na svoj tim novinara, snimatelja, montažera i svih onih koji svakodnevno rade u procesu nastanka emisije.

U čemu je tajna uspjeha IN magazina?

Ne postoji matematička formula uspjeha. Mislim da smo pronašli dobar balans između onoga što gledatelji žele i onoga što kao profesionalci u svom poslu smatramo da bi trebao biti sadržaj emisije. Ne radimo bespotrebne kompromise i ne vodimo se niskim strastima da bismo dosegnuli gledanost. Dugoročno razmišljamo i nismo cijepljeni od osjećaja prema drugima. Držimo se novinarske etike, tj. etičnosti općenito. Želimo da nas vode samo pozitivni osjećaji. I, naravno, konstantno radimo na sebi, odnosno profesionalnom razvoju.

Imate li neke trenutke koji su vam se urezali u sjećanje? Koja su vaša najdraža sjećanja vezana za emisiju?

Prvih pet godina emisije, odnosno proslava petog rođendana koji smo obilježili specijalnom emisijom u kojoj smo ugostili sve zvijezde s kojima smo surađivali. Odaziv je bio nevjerojatan i bilo mi je toplo oko srca kad sam shvatila da ti ljudi cijene naš rad. Primjerice, Halid Bešlić večer prije imao je koncert u Švicarskoj, potom sjeo u automobil, vozio stotine kilometara kako bi doputovao u Zagreb i pridružio nam se na snimanju rođendanske emisije. To su situacije koje se ne zaboravljaju. Jelena Rozga koja je stigla iz Splita pod temperaturom.

Jesu li se u ovih 14 godina dogodile i neke situacije za koje biste voljeli da ste ih mogli izbjeći?

U profesionalnom smislu ne, ne pamtim neke baš ružne ili komplicirane situacije. Ali u tih 14 godina, nažalost, ostali smo bez nekih prijatelja, kolega, suradnika… i to su stvari za koje bih voljela da se nisu dogodile.

Emisija ide od ponedjeljka do petka, već ste 14 godina tu. Čini li vam se nekad da ste iscrpili sve teme? Koliko je teško, izazovno, zahtjevno... iz dana u dan puniti emisiju?

Emisija je živa, odnosno oblikuje ju život, sve što se događa oko nas, tako da tema, odnosno događanja nikad ne nedostaje. Mijenjaju se trendovi, dolaze nova lica, puno je novotarija o kojima se može govoriti. Osim toga, odrastaju i neke nove generacije za koje neke stvari možemo i ponoviti….No svaka je emisija, odnosno svaki dan izazov za sebe. I nije jednostavno zadržati pažnju gledatelja osobito u ovim vremenima u kojima im je mnogo toga dostupno kad je u pitanju TV sadržaj. Ali mi se trudimo jednako kao na početku.

Koji je dio posla koji radite najteži, a koji je najveći gušt?

S obzirom na to da sam i sama prije svega novinar, najveći mi je gušt odabiranje tema i komunikacija s kolegama novinarima kako nešto napraviti. Sve što se tiče stvaranja i kreiranja sadržaja i dalje mi je najveći gušt. Najteži je dio posla onaj uvjetno rečeno administrativni, ali i odgovaranje na milijun telefonskih poziva i poruka, to me najviše iscrpljuje.

U IN magazin ste došli iz informativnog programa. Jeste li se brzo prilagodili drugačijoj vrsti sadržaja? U svakom slučaju, uspješno plivate showbizz i lifestyle svijetom već više od desetljeća. Možete li sada zamisliti situaciju u kojoj se opet vraćate u informativni program?

Tijekom karijere prošla sam tisak, radio i televiziju. Više od 15 godina radila sam u informativnom programu. U njemu sam stasala i on je neodvojiv dio mog bića. U informativi se brusi novinarstvo, nauči vas mnogočemu, od toga da morate biti u tijeku sa svim dnevnim događanjima, vaše znanje mora pokrivati razne segmente društvenog života do toga da morate biti koncizni i brzi. Da se mene pita, svaki bi novinar prije uže specijalizacije za određeno područje trebao provesti nekoliko godina u informativnom programu. To je iskustvo nezamjenjivo. Informativni program ima izrazito dinamičan dnevni ritam i to je glavni razlog zbog kojeg se više ne vidim ondje, ali izvještaj ili prilog za informativu bio bi izazov.

I na kraju, dio ste IN magazina od samih početaka. Koliko se emisija mijenjala od te 2009. godine do danas? Kako biste opisali njezin put? Je li ona danas ono što ste sanjali da će biti prije 14 godina?

Nikada ne smijete biti zadovoljni do kraja jer onda gubite motivaciju za dalje, ali smatram da smo i dalje na dobrom putu, da hodamo dobro pripremljenom stazom, ali onom na kojoj se i dalje susrećemo s izazovima kojima moramo znati doskočiti. Kako sam rekla, emisija je kao živo biće i morate je znati hraniti i brinuti se o njoj ne samo da bi preživjela već i da bi bila sretna, u ovom slučaju uspješna.

Ivana Mandić Ivana Mandić (Foto: Nova TV)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju