Kada se temelji na iskrenom prijateljstvu, uloga vjenčane kume uistinu je prava čast i izvor velike sreće. Također, mladenke većinom pomno paze na to kome će povjeriti tu ulogu jer prilikom pripreme svog vjenčanja i na sam dan izricanja sudbonosnog da pored sebe žele nekog bliskog na čiju potporu uvijek mogu računati.

Međutim, ponekad se dogodi da zbog spleta raznih okolnosti kumovi postanu oni koji su uvjetno rečeno prikladniji, a ne nužno osobe s kojima smo najbliži.

Tako se na jednom poznatom inozemnom forumu povela rasprava o odabiru vjenčane kume u kojoj je novopečena mladenka podijelila svoju priču i naišla na podijeljene reakcije: Recite mi jesam li pogriješila? Imam najbolju prijateljicu još od srednje škole. Zajedno smo prošle sve i više ne mogu zamisliti svoj život bez nje. Kada se udavala, tražila me da budem njezina vjenčana kuma i naravno da sam pristala. Vjerojatno bih se i malo naljutila da je odabrala nekog drugog.

Onda je došao red na mene, ali ja sam za vjenčanu kumu odabrala drugu prijateljicu. I ovo će zvučati grozno, ali odabrala sam je zbog novca. Moja najbolja prijateljica nije u dobroj financijskoj situaciji i zato je nisam željela baciti u dodatne troškove. Znala sam da nema toga što joj mogu reći, a da je odvratim od toga da mi kupuje poklon ili daje novac jer je ona tip osobe koja će i gladovati ako treba, ali na kraju će mi nešto pokloniti.

Odabir vjenčane kume važna je odluka Pet stvari na koje mladenka mora paziti kada bira vjenčanu kumu

Ona živi u drugoj državi, a moja kuma u mom gradu i jednostavno je bilo lakše ne opterećivati je ni s putovanjima jer bi joj i to bio prevelik trošak, a znam da bi sigurno željela dolaziti k meni kako bismo sve lakše organizirale. U jednom trenutku sam čak pomislila na to da nju pitam hoće li mi biti kuma, ali odmah joj zabranim da išta plaća jer znam da si to ne može priuštiti. Ja bih ionako pokrila sve troškove. Ali onda mi se učinilo da je to loša ideja jer bih je tako stavila u neugodnu situaciju, bojala sam se da će se osjećati loše zbog toga.

Sad kad malo bolje promislim, žao mi je što nisam tako postupila. Nije da ne volim svoju kumu, ona mi je također bliska prijateljica, ali nije najbolja i nisam nikad nju zamišljala pored sebe na svom vjenčanju. Novac mi stvarno nije bitan, ja sam u dobroj financijskoj situaciji i stvarno mi nije bilo važno što će mi itko pokloniti za vjenčanje, kamoli kuma, ali znala sam da će moja najbolja prijateljica osjećati obvezu da se istroši ako nju odaberem. Samo zato sam odustala od nje.

Gošća na vjenčanju Nurije March i Georgea Donalda Johnstona III. Želimo vaše mišljenje: Jesu li ove haljine stvarno neprimjerene za gošće na svadbi?

Korisnici foruma imali su mnogo komentara na ispovijest mladenke. Mnogi od njih pohvalili su njezinu odluku i zaključili kako je zapravo lijepo od nje što je razmišljala o financijskoj situaciji svoje prijateljice i što je nije željela opterećivati.

S druge strane, neki su komentirali kako je trebala biti maksimalno iskrena s njom. Ovo bi bio najbolji scenarij. Posjedneš je, kažeš joj da je voliš i da samo nju želiš za kumu, ali također znaš da nije u mogućnosti trošiti išta na tvoje vjenčanje i zato joj zabranjuješ da uopće razmišlja o novcu. Da, možda bi joj na početku bilo neugodno i teško, ali vjeruj mi da bi na kraju bila sretna što ima takvu prijateljicu. Ovako je možda još i tužna jer misli da si drugu prijateljicu odabrala zato što ima više novaca, a ne zato što si nju željela zaštititi, komentirala je jedna korisnica.

Što biste vi napravili u ovoj situaciji?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju