Svatko tko se je barem jednom susreo s dijetama zna da su ugljikohidrati često na listi 'omraženih' namirnica koje treba u potpunosti izbjegavati. Različita stajališta o ugljikohidratima unose veliku dozu zbunjenosti u planiranje zdrave prehrane. Jesu li oni uistinu loši ili ih ipak trebamo na svom jelovniku?

Možda niste znali da su upravo ugljikohidrati bitni za zdravlje mozga. Mnoga istraživanja tijekom kojih su se proučavali antropološki, genetički, psihološki i anatomski podaci već su dokazala da je konzumiranje ugljikohidrata bio jedan od ključnih faktora u razvoju ljudskog mozga.

Krumpiri, žitarice i općenito zdrav škrob najvjerojatnije su razlog zašto je ljudska vrsta uspjela razviti tako velik mozak. Baš kao nekad, i danas su glavni izvor energije za tijelo i mozak te bi zbog toga trebali biti uključeni u prehranu.

Ključ zdrave prehrane je raznovrsnost stoga ne biste trebali u potpunosti izbjegavati ugljikohidrate jer su oni korisni za vas. Izbjegavajte 'zdravu' hranu koja često u sebi krije gomile loših tvari.

LOŠI UGLJIKOHIDRATI

Spomenuti zdravi ugljikohidrati zbog došli na loš glas jer ih se zbog neznanja stavljalo u isti 'koš' s nezdravima.

Loši su rafinirani ugljikohidrati koji se nalaze u procesuiranoj hrani (npr. brza hrana) i oni su povezani s prekomjernom tjelesnom težinom i čitavim nizom bolesti od dijabetesa do bolesti srca.

Ostavljaju posljedice i na mozgu – Medicinski centar sveučilišta Columbia dokazao je da ljudi koji jedu velike količine rafiniranih ugljikohidrata imaju veće šanse za depresiju, dok su oni koji jedu zdrave ugljikohidrate boljeg psihološkog zdravlja.

RAZNOVRSNA PREHRANA

Ključ zdrave prehrane je raznovrsnost stoga ne biste trebali u potpunosti izbjegavati ugljikohidrate jer su oni korisni za vas. Izbjegavajte 'zdravu' hranu koja često u sebi krije gomile loših tvari, npr. procesuirane žitne pahuljice koje su pune šećera i nezdravih ugljikohidrata ili razne 'dijetne' pločice. Posegnite za cjelovitim žitaricama i voćem koje ima veliki udio zdravog škroba jer ćete tako svom tijelu dati sve što mu je potrebno.

 

A photo posted by zadovoljna.hr (@zadovoljnahr) on

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju