Kada sumnjaju na trudnoću, većina žena najprije će kupiti kućni test na trudnoću. Test dolazi s uputama za korištenje, no postoje važne informacije koje možda ne pišu u uputama, a koje bi svaka žena trebala znati o kućnom testu na trudnoću.

1. Svi testovi na trudnoću mjere istu stvar
Na tržištu postoje deseci različitih testova za trudnoću, ali bez obzira na to radite li test kod liječnika ili ga kupujete po povoljnoj cijeni u ljekarni, svi testovi za trudnoću mjere istu stvar, hormon humani korionski gonadotropin (HCG), takozvani hormon trudnoće.

Taj hormon nalazi se u tijelu i kada ne postoji trudnoća, ali kada dođe do trudnoće i fetus počne rasti, razina hormona u krvi i urinu poraste. Ako razina hormona dođe na 25 jedinica (mlU/mL), test na trudnoću bit će pozitivan, kaže ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Ukoliko je test na trudnoću pozitivan, sigurno je pozitivan tj. trudni ste, a ukoliko je negativan - oprez, možda je lažno negativan jer je ovulacija (plodni dani) bila kasnije

--ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić

2. Test na trudnoću najbolje je napraviti ujutro (ali nije nužno)
Nakon nekoliko sati spavanja hormon humani korionski gonadotropin može se nakupiti u urinu te biti pohranjen u mjehuru. S tolikom količinom "hormona trudnoće" urin postaje koncentriraniji te su veće šanse da će test biti pozitivan s obzirom na to da je najmanje 25 jedinica potrebno da pokaže takav rezultat.

Međutim, današnji testovi na trudnoću mnogo su precizniji nego prije 10 godina, zbog čega testiranje ujutro nije nužno, ali želite li biti potpuno sigurni da je rezultat točan, napravite ga u jutarnjim satima.

Kontracepcijske pilule Što se može dogoditi? Sedam promjena u tijelu nakon prestanka uzimanja antibebi pilula

3. Skuplji testovi na trudnoću nisu točniji
Kada kupujete kućni test na trudnoću, nemojte gledati cijenu jer će vam svaki test pokazati isto. Kod većine je prag pokazatelja trudnoće 25 jedinica, no kod nekih može biti i niži.

No važno je znati da se kod testova koji pokazuju nešto manje od 25 jedinica povećava vjerojatnost da test nije točan jer se u tijelu inače, kada ne postoji trudnoća, nalazi mala količina hormona HCG (obično ispod 10 jedinica). Zaključak je da će svaki test biti dobar.

4. Ginekolog može napraviti drukčiju vrstu testa

Svi su testovi urina kvalitativni, što znači da pokazuju prisutnost hormona HCG u urinu nakon što dođe do 25 jedinica. No postoje i kvantitativni testovi koji mjere količinu HCG-a u krvotoku.

Kod žene kod kojih postoji rizik od pobačaja ili drugih komplikacija u trudnoći ginekolog će možda željeti napraviti kvalitativni test kako bi vidio povećava li se količina HCG-a kako trudnoća odmiče. U takvim slučajevima očekuje se udvostručenje HCG-a svakih 48 sati.

Kontracepcija Bez rizika: Sve što treba znati prije početka uzimanja hormonalne kontracepcije

Ultrazvukom se trudnoća može dokazati tek nakon što vrijednost HCG-a dosegne određenu granicu i ta je diskriminatorna granica 1000 mlU/mL u krvi trudnice, ali uz uvjet da je ultrazvučni aparat moderan i kvalitetan. Prvi ultrazvučni znak trudnoće jest mjehurić trudnoće koji raste 1 mm na dan, a u mjehuriću se može vidjeti žumanjčana vreća i embrij kao zadebljanje žumanjčane vrećice. Kada HCG dođe do 2500 mlU/mL, embrij bi trebao biti vidljiv ultrazvukom, a mogu se vidjeti i otkucaji srca, objašnjava dr. Grujić.

5. Vaše zdravstveno stanje može utjecati na rezultate testa
Određeni lijekovi, obično oni koji se koriste za povećanje plodnosti, sadrže HCG i mogu povećati razinu hormona u urinu dovoljno da test bude pozitivan, a da zapravo niste trudni. U rijetkim slučajevima poremećaji hipofize i tumor jajnika također mogu uzrokovati povećanje toga hormona.

6. Vjerujte testu
Mnoge žene ponavljaju test, čak i ako je prvi već bio pozitivan, jednostavno zato što ne vjeruju da je test odmah pokazao točan rezultat. Neke žene napravit će test tri puta i tek onda otići ginekologu, gdje će napraviti isti test. Zaključak: dovoljno je napraviti jedan kućni test i otići ginekologu – ako je test dvaput pozitivan, trudni ste.

Ako je test na trudnoću pozitivan, sigurno je pozitivan, odnosno trudni ste, a ako je negativan – oprez, možda je lažno negativan jer je ovulacija (plodni dani) bila kasnije, napominje ginekologinja dr. sc. Jasenka Grujić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju